Játszva tanultak a Szigetlakók a Ability ParkbanEsemény | 2011.08.25.

Az idei Sziget Fesztivál térképén a hármas szám jelezte azt a helyszínt, ahol bárki kerekesszékbe ülhetett – önként és dalolva. Túlzásról szó sincs, az Ability Park kalandvágyó fesztiválozói mosolyogva gurultak végig az akadálypályán, nevetéstől volt hangos az ülőröplabda-pálya, nagy csokorban álló olasz fiatalok nézték, ahogy bekötött szemű társuk megoldja a labirintust, egyszóval fel sem merült, hogy játék nélkül továbbálljon bárki is.

Az Ability Park egy évvel megalakulása után, 2003-ban, a Sportszigeten és a Gyerekszigeten kezdte el azóta folyamatos fesztiváljárását. A Szigeten 2004-től, minden évben nagyjából azonos játékstruktúrával jelentkeznek, a változatosságot a szervezők évről évre más és más civil szervezetekkel karöltve igyekeznek biztosítani. „Az előző évek nagy sikere egy olyan internetkávézó volt, ahol a számítógépeket fogyatékossággal élők igényeire szabtak. Az internetezéshez a vakok által használt jaws felolvasóprogramot és a mozgássérültek számára fejlesztett lábegeret kellett használniuk a látogatóknak, ami sokszor nem kis fejtörést okozott – mondta el a Közelképnek Popele Róbert, az Ability Park rendezvényigazgatója. „Egy fesztivál alapvetően más: befogadóbbak, nyitottabbak az emberek, emellett meglehetősen sokszínű a közönség. Évközben többnyire iskolás csoportok érkeznek a Parkba, a Szigeten viszont alig hallunk magyar szót, bulizó fiatalok jönnek-mennek folyton."

Az Ability Park – ahogyan a nevében is benne van – arra hivatott, hogy a látogatók felmérhessék saját képességeiket: hogyan jutnak át kerekesszékben ülve egy akadálypályán, vagy hogyan tudnak teljes sötétségben boldogulni. Sokan úgy tartják, a Park a fogyatékossággal élő emberek életét mutatja be, ám ez ebben a megfogalmazásban nem állja meg a helyét. „Nem lehet átélni azt, milyen vaknak lenni, és nem is ez a célunk" – hangsúlyozzák a szervezet vezetői. „Az itt összegyűjtött játékos feladatokon keresztül csupán közelíteni igyekszünk a látogatókat a fogyatékossághoz."

Az idei év vendégszervezetei a Beszélő Kezek Kulturális és Oktatási Egyesület, a Fehér Bot Alapítvány, a Salva Vita Alapítvány, az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány és az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége voltak. A Down Alapítvány sátrában például értelmi fogyatékosokkal és Down-szindrómás fiatalokkal közös kézműves foglalkozáson lehetett részt venni, továbbá helyet kapott a Parkban egy az értelmi fogyatékos emberek nehézségeit bemutató, „Csodaváros" elnevezésű komplex játéksor is.

Az Ability Park száznegyven méter hosszú kerekesszékes akadálypályája előtt sorakozók néhány hasznos tanáccsal a zsebükben éppen indulni készültek, amikor megérkeztünk. „Parking here!" – irányította a holland fiatalokat Sándor Viktor, a pálya egyik moderátora, akitől megtudtuk, az emelkedőn felfelé és a kanyaroknál gyakran adódott nehézség. A pálya több pontján álltak segítők, s bár lentről figyeltük az eseményeket, jól látszott: a mosolygó arcok jócskán verejtékeztek, mire felértek egy-egy meredekebb szakaszon. „Ez kemény sport" – mondta egy leérkező. „Azzal, hogy ezt végigcsináltam, tiszteletet érzek, nem sajnálatot. Szakad rólam a víz, pedig ez csak pár perc volt, nem egy élet."

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG