Játszótér a fogyatékkal élő kicsiknek (is)Hír | 2015.02.23.

Babák, csörgők, színes szőnyegek, hinták és mászóka: egy teljesen hétköznapi játszóház berendezései. Ám ez a játszótér, amiről most beszélünk, egyáltalán nem szokványos. A játékok retextil technikával, újrahasznosított ruhákból készülnek, céljukat tekintve pedig nem csupán a szórakozást, de a gyermekek fejlesztését is szolgálják. A Pécsett egyedülálló közösségi tér február végén nyílik.

A projekt kezdeményezője és megvalósítója a pécsi Retextil Alapítvány csapata. A szervezet 2004-ben alakult  abból a célból, hogy terjessze és átadja a háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításának egy speciális és eredeti módszerét. A retextil elnevezésű technológia magyar találmány, lényege, hogy egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb fonalat, majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készítenek.

Az alapítvány sokféle területen tevékenykedik, egyfelől közösségi térként működnek, különféle lakberendezési tárgyakat, egyedi ruhadarabokat készítenek, mindeközben megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segítenek visszatérni a munka világába, és részt vesznek művészeti projektekben is.

A fejlesztő játszóház ötlete egy eddig betöltetlen hiányból született – meséli Thiesz Angéla, a Retextil művészeti vezetője – Pécsen ugyanis nincsen olyan beltéri játszótér, ami ingyenes volna. Ezért álmodták meg a Király utca 64. alatt hamarosan – február 23-án – nyíló, mintegy 25 fő befogadására képes közösségi teret.

- A berendezési tárgyakat fejlesztő pedagógus szakember bevonásával terveztük meg. Lesznek babák, csörgők, labdák, szőnyegek, hinták és egy hatalmas mászóka is, mindezek pedig a már jól ismert módon, vagyis ruhák, anyagok újrahasznosításával készülnek – így Angéla.

A játszóházban önkéntes szakemberek (pszichológusok, gyógypedagógusok) dolgoznak majd, az egyik nem titkolt cél pedig az, hogy az egészséges és fogyatékkal élő gyerkőcök egy helyen, akár közösen játszanak, szórakozzanak – mindezt ingyen.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PÉCSMA