Játék szavak nélkül: siketszínház fesztivál BécsbenEsemény | 2012.03.22.

A bécsi metróban is lesznek előadásai a 13. Európai és Nemzetközi Siketszínház Fesztiválnak, amelynek az osztrák főváros ad otthont 2012. március 23-tól. Összesen tizenhárom produkciót láthat a közönség – adta hírül a Compress.

„Emberi kötelesség + emberi méltóság = emberi jog” a mottója az osztrák fővárosban 13. alkalommal megrendezett siketszínház találkozónak, amelyen cseh, lengyel, finn, lett, holland, hongkongi, szingapúri, osztrák és német társulatok és művészek mutatkoznak be.

Az előadások fő helyszíne a 3raum-anatomietheater lesz, de a holland De Stijl például a metrómegállókat használja majd színpadként. „Manifest I” című produkciójukat véletlenszerűen adják elő a metró közönségének – anélkül, hogy az előadás játéknak tűnne.

A fesztivál nyitódarabja az osztrák ARBOS – Gesellschaft für Musik und Theater „Földi mennyország” című előadása lesz, amely siket gyerekek szexuális zaklatását dolgozza fel humoros formában. A háromszáz év bibliai tanításaira épülő komédia egy előjátékból, egy fő aktusból és egy utójátékból áll. George Orwell „1984” című regényének adaptációja a hongkongi Theatre of Silence „Raum 101” című produkciója. Főhőse, Winston Smith szembeszegül a Rendszerrel, ezért agymosásnak vetik alá. Ludwig van Beethovennek állít irodalmi emlékművet az osztrák költő, Gert Jonke „Sanftwut oder Ohrenmaschinist” című színpadi szonátája, amelynek főszereplője a legnagyobb művén dolgozó, de már teljesen siket zeneszerző és titkára, Anton Schindler.

A fesztivál négy napján, március 26. és 29. között, délelőttönként a gyerekeké a főszerep, akik például az „Egyszer volt – egyszer lesz” című szürreális mese keretében a siketképzés kezdeteit ismerhetik meg a II. József császár idejéből származó eredeti dokumentumok alapján.

A halló és siket közönség számára egyaránt szóló fesztivált, amely 2012. március 23-tól a hónap végéig tart, siketszínház konferencia és számos színházi és zenei workshop egészíti ki.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS