Járhatnak a mozgássérültekHír | 2011.11.08.

Egy újszerű technológia, az úgy nevezett. „robotöltözet” segítségével mozgássérültek százezreinek élete változhat meg, mivel újra képesek lesznek járni.

A ReWalk néven ismert újítás úgy működik, mint egy extra-könnyű külső csontváz, amely a merevítés mellett speciális motorokból és mozgásérzékelőkből áll.

A használója egy hátizsákban hordja azt a számítógép-vezérelt egységet, amely érzékeli a terepadottságokat és segít viselőjének a lépéseit a környezettel összhangba hozni. A szerkezet lehetővé teszi a járást nemcsak sík terepen, de akár lejtőn vagy lépcsőn is. Viselője képes lesz lehajolni, leülni vagy ülő helyzetből felállni.

Radi Kaiof, aki a kezdetektől részt vett a kísérletekben, a következőket mondta: „Nemhogy a járás, de maga a tény, hogy képes vagyok állni, megváltoztatta a világot körülöttem.

Már elfelejtettem, milyen valamit felülről lefelé szemlélni. Most már újra szemmagasságban vagyok.”
Kaiof korábban az izraeli hadseregben harcolt, és húsz évvel ezelőtt bénult meg deréktól lefelé.

„A lábaimat ugyan most sem érzem, de járni már tudok. A lányom pedig, aki sose látott teljes magasságomban kiegyenesedve, meglepődött, milyen magas is vagyok” – tette hozzá.

A szerkezet egyelőre nincs forgalomban, így az ára sem tudható, de várhatóan nem lesz sokkal drágább, mint egy átlagos kerekesszék néhány éves fenntartási költsége.


Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ