Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élőHír | 2014.09.02.

Lassacskán külföldön is kezdenek ráébredni arra, hogy nem csak vékony és kövér emberek léteznek.

Behunyhatjátok a szemeteket, befoghatjátok a fületeket, a sérült emberek akkor is ugyanolyan életet fognak élni, mint egészséges társaik, hiszen mindenféle korlát ellenére igen is igényük van a divatra és a stílusra is egyaránt. Kíváncsiak voltak arra, hogy mi a helyzet idehaza ez ügyben, ezért egy különleges modellügynökséggel készítettek interjút arról, hogy ők hogyan látják a helyzetüket, és hogy miért is tartják fontosnak azt, hogy mozgáskorlátozott, látás és hallás sérült vagy bármilyen más betegséggel küzdő társunk modellként érvényesülhessen és példát statuáljon.

Honnan ered az Ability Fashion ötlete? Miből eredt az inspiráció, hogy szükség van egy ilyen különleges modell ügynökségre?

A.F.: Szlovák Dorina egy internetes versenyen vett részt, melynek a győztese egy ingyenes portfólió fotózást nyerhetett. A hölgy szorgosan gyűjtögette a lájkokat, mikor Buday Gergely rábukkant. Már az első beszélgetésnél olyan bizalom alakult ki kettejük között, hogy napokon belül megszületett az Ability Fashion. Közös szeretetük a fotózás és a sérültek támogatása iránt igen jól megalapozta az Ability Fashion-t, amely most már két és fél éves!

„Célunk, hogy egy nemzetközileg is elismert divat márkát hozzunk létre, és megmutassuk, hogy a fogyatékkal élő emberek is maximálisan helyt tudnak állni a divat szakmában. Akár modellként, akár bármilyen más területen.” Írjátok a közösségi oldalatokon. Hogyan látjátok az itthoni divatvilágot? Mennyire nyitottak erre a nézetre?

A.F.: Nagyon büszkék vagyunk csapatunk minden tagjára, hiszen hátrányaikkal karöltve hatalmas sikereket érnek el az életben. Ki tehetséges énekes, ki sikeres sportoló, de akad jeltáncművész és újságíró is. Akad, aki a gyógyulásért küzd, és nem adja fel, akkor sem ha kórházhoz köti az élet. Ezeket azért tartjuk fontosnak megosztani a világgal, mert sok erőt adhat ép és sérült társainknak is! A divat világa eleve sokarcú terület. Úgy érezzük, azok a tervezők és fotósok, akikkel eddig sikerült személyes kapcsolatba kerülnünk, nyitottak és segítőkészek voltak. Talán látnak bennünk valamit, ami különleges – és ezt jól is látják, hisz egyik modellünk sem nevezhető átlagosnak. Modelleink több alkalommal vettek már részt fotózásokon, klipforgatáson. Emellett rengeteg szakmabeli nyitott ránk és elismeri a lányok adottságait, tehetségét. Sajnos azonban azt a bizonyos nagy áttörést még nem sikerült elérnünk hazánkban, de igyekszünk! Ezért is tartjuk fontosnak a külföldi példákat, hiszen a nyugat több lehetőséget biztosítana.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FASHIONFIVE