Itt az okosséta, szénszálas bokarobottalTanulmány | 2015.04.08.

Egy most bemutatott, bokára erősíthető exoszkeletonnal sokkal könnyebbé válhat a séta. Az Észak-Karolinai Egyetem és a Carnegie Mellon kutatói a DARPA finanszírozásával megoldották, hogy a felcsatolható kiegészítővel az enyhén mozgássérültek is gond nélkül járhassanak.

A kutatók célja az volt, hogy megvizsgálják, hogy csökkenthető az anyagcserével nyert energia felhasználása járás közben, anélkül, hogy külső energiaforrást használnánk. A mérnökök olyan exoszkeletont akartak tervezni, aminek nincs szüksége külső energiaforrásra, csak a szervezet mozgási energiáját alakítja át, hogy ezzel könnyítse meg a járást.

A könnyű, szénszálas anyagokból tervezett protézis tömege csupán fél kilogramm, és működés közben a szervezet izomzatával összhangban mozog. A passzív, elasztikus vázat úgy építették föl, hogy a szervezet ízületeinek működését utánozza. A kutatók a Nature-ben publikált tanulmányban az elektromos kerékpárhoz hasonlították a rendszer működését, ami akkor aktiválódik, amikor a legjobban tudja hasznosítani a felszabaduló energiát. 

A mérések szerint a protézissel az anyagcseréből nyert energia 7 százalékát lehet megspórolni; ez nagyjából olyan, mintha levennénk magunkról egy ötkilós hátizsákot.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX