Itt az ideje rehabilitálni a rokkantrendszert!Hír | 2013.01.28.

Megváltozott munkaképesség, fogyatékosság, rokkantság – mit is jelentenek ezek a szavak? Szerintem csak nálunk hiszik még mindig azt az emberek, hogy ez a három fogalom, három egzaktul szétválasztható embercsoportot jelent, pedig ez nem így van - állítja az alábbi írás szerzője - Kemény Péter, - Rehabilitáljuk a "rokkant rendszert" című írásában.

Az elmúlt időszakban már nagyon sok olyan cikk látott napvilágot, ami a megváltozott munkaképességű munkavállalókat, a rokkantsági ellátórendszert, a rehabilitációt és a különféle kapcsolódó ellátásokat érintette. Sokszor arról hallani furcsa, kedélyborzoló híreket, hogy súlyos betegség, jelentősen romlott egészségi állapot mellett sem kap valaki olyan minősítést, amire számított. Ezekhez az írásokhoz csatlakozva, úgy vélem ideje lenne megismerkedni a fogalmak, a valóság, és a szabályozások közötti különbséggel - itt lenne az ideje, hogy szakmailag rehabilitáljuk a jogszabályváltozások alatt megrokkant ellátórendszert.

Foglalkozási rehabilitációval foglalkozó szakemberként évek óta hallgatom, hogy „rehabilitációra ez és ez jogosult”, a "rokkantak pedig” így-úgy-amúgy… és akkor jön mindenféle szakmailag nem értelmezhető megfogalmazás valamiről, aminek csupán kevés köze van a szakmához. Kicsit olyan ez, mint amikor idegen nyelven beszélve egymás mögé rakom csak a szavakat, hátha összeáll belőlük az értelmes mondat. Nem csoda, hogy alig lehet megérteni ezeket a megnyilatkozásokat.

Az érthetőség kedvéért át kell tekinteni a legalapvetőbb szakmai alapokat. Az egyik fogalomkör az emberekről szól, ez a megváltozott munkaképesség, a fogyatékosság és a rokkantság témája. Szerintem csak nálunk hiszik még mindig azt az emberek, hogy ez a három fogalom, három egzaktul szétválasztható embercsoportot jelent, pedig ez nem így van. A három fogalom más-más okból keletkezett, de mindhárom ugyanazt a jelenséget hivatott leírni, hétköznapian fogalmazva azt, hogy egy ember valamilyen tulajdonsága tekintetében elmarad az átlagostól. Ezt a jelenséget a megváltozott munkaképesség fogalma a munkaerő-piac szempontjából határozza meg, a fogyatékosság fogalmat társadalmi, jogi szempontból alkották, míg a rokkantság fogalma elsősorban orvosi megközelítésre épít. De ezek csak jelzők, és nem magát az embert teljeskörűen leíró meghatározások. Ha azt állítja valaki, hogy „Alfonz rokkant”, ezzel még nem tudok meg semmit Alfonzról, legfeljebb saját előítéleteim alapján kreálhatok valamilyen képet az ismeretlenről.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PEST MEGYEI HÍRHATÁR