Itt a szívbetegség megelőzésének receptjeTanulmány | 2013.03.02.

Az olívaolajban, magvakban, halban, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag mediterrán étrend segíthet a szívbetegség és az agyi érkatasztrófa megelőzésében – támasztja alá egy nagyszabású spanyolországi tanulmány.

Korábbi tanulmányok már sugallták, hogy a mediterrán étrendet követő embereknek egészségesebb a szívük, ám ezek a vizsgálatok nem tudták egyértelműen kizárni az egyéb egészségi vagy életmódbeli különbségek hatását. A mostani tanulmány 7500 idősebb felnőtt bevonásával készült, akiknél magas volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt tanulmány készítői véletlenszerűen három csoportba osztották a résztvevőket. Két csoportnak extraszűz olívaolajjal, illetve magvakkal gazdagon kiegészített mediterrán étrendet írtak elő, személyre szabott tanácsadással és csoporttalálkozókkal kiegészítve, míg a harmadik csoport kontrollétrendjét az általánosan fogyasztott alacsony zsírtartalmú tejtermékek, gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek alkották.

A szakemberek így minden egyéb tényezőt kizárva tudták vizsgálni, hogy az egyes étrendek milyen hatással vannak a szívroham és az agyi érkatasztrófa kialakulására. Az ötéves tanulmány során a résztvevők közül 288-an szenvedtek szívrohamot, agyi érkatasztrófát, vagy haltak meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségtől.

A mediterrán étrendet követőknél 28-30 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki szív- és érrendszeri betegség az öt év alatt, mint azoknál, akik az általánosan fogyasztott alacsony zsírtartalmú étrendet követték. "Ezek remek hírek, mivel most már tudjuk, hogy miként előzhetők meg a halálozások vezető okának számító szív- és érrendszeri betegségek egy jó étrenddel" – húzta alá a tanulmány egyik készítője, Miguel Angel Martinez-Gonzalez, a pamplonai Navarrai Egyetem munkatársa.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG