Ismét több százan vettek részt a MERI sportnapon Hír | Esemény | 2015.05.05.

Hetedik alkalommal rendezte meg a MERI sportnapot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), azzal a céllal, hogy a mozgássérült, fogyatékos emberek megismerhessék és kipróbálhassák azokat a sportokat, amelyeket ők is űzhetnek.

A sportnap házigazdája, Dani Gyöngyi ötszörös ezüstérmes paralimpikon vívó mellett ott volt Mohamed Aida világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó, Szász Emese világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes párbajtőrvívó, Rédli András világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó, Krajnyák Zsuzsanna négyszeres ezüstérmes paralimpikon, világbajnok tőröző és Szekeres Pál bronzérmes olimpikon, többszörös paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó. Szávai Csaba erőemelő és Szabó Ozor János szkander- és erőemelő világbajnok, valamint Farkas László kerekesszékes teniszező paralimpikon is bemutatta a saját sportágát. Az idei év különlegessége volt, hogy az olimpikon és a paralimpikon vívók egymással is megküzdöttek. Az asszókra sokan voltak kíváncsiak, az érdeklődők megtöltötték az OORI auláját.

A közel 20 bemutatott sportág közül az idén is a boccia, a sportlövészet, az íjászat és az erőemelés volt a legnépszerűbb. A résztvevők emellett megismerkedhettek az ülőröplabdával, a kerekesszékes tenisszel, a kerekesszékes rögbivel és kosárlabdával, a jógával és a krankinggel. Az OORI modern uszodájában a búvárkodást és az úszást lehetett kipróbálni. A ragyogó tavaszi napsütés sokakat kicsábított a szabadba, ők az atlétikai pályán a különböző kerékpárokat, kézi hajtányokat, handbike-okat próbálhatták ki. Délután itt került sor a segítőkutyás bemutatóra is, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. Nemcsak mozgás-, de hallássérülteket és autistákat segítő kutyákat is bemutatott a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület. Az agility után a kutyák egyik kedvencével, a kutyás fribivel zárult a bemutató, a négylábú szereplők nagy tapsot kaptak a közönségtől.

A kerekesszékes karate Magyarországon még fiatal sportágnak számít, először két évvel ezelőtt mutatkozott be az akkori MERI sportnapon, azzal a céllal, hogy kedvet csináljanak a sportághoz. Németh István (Pityke) jelentkezett, majd elkötelezetten és kitartóan karatézott, olyannyira, hogy tavaly ősszel 6. helyezést ért a Brémában megrendezett világbajnokság kerekesszékes karate mezőnyében, ahol 26 ország versenyzői mérték össze tudásukat. A karatét természetesen az idén is ki lehetett próbálni, az aulában látványos bemutatót tartottak a KOWAX SE edzői. A kerekesszékes karate mellett a korábbi MERI sportnapok sikerének tudható be, hogy megalakult a WildBoars, az első kerekesszékes rögbi csapat és az első hazai női ülőröplada csapat, de az úszók és a kajak-kenusok is kaptak új sporttársakat a rendezvénynek köszönhetően.

Tovább az eredeti cikkre és a képekre

Forrás: MEOSZ