Ismerjétek meg Chilit, az első, hallássérülteket segítő hangjelző kutyát!Hír | 2015.08.17.

Pár évvel ezelőtt, mikor a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségében jártam, figyeltem fel Chilire, a hangjelző kutyára. A hallássérült Gaál Zsanett kis uszkárát látva döbbentem rá arra, hogy nemcsak a látássérülteknek, epilepsziásoknak, mozgássérülteknek vannak segítő kutyáik, hanem a hallássérülteknek is. Egészen addig nem is hallottam ilyenről. A VOUS-n a nap témája: Szárnyak nélkül szabadon. Zsanettel beszélgettem Chiliről, a szárnysegédről, aki odaadja a szárnyait, hogy gazdája repülhessen.

Milyen fokban vagy hallássérült?

Születésem óta a bal fülemre siket vagyok, jobb fülemen hallásmaradvány van, készüléket hordok, szájról olvasok. A gyerekkorom orvosokról szólt, Miskolcról hetente háromszor jöttünk Pestre kezelésre. Rengeteget gyakoroltunk anyukámmal, ennek köszönhetően nagyon szépen beszélek. Aki nem tud a fogyatékosságomról, az többnyire észre sem veszi, ami sajnos sokszor elég nagy hátrány. Iskolába integráltan jártam, 2005-ben diplomáztam a Miskolci Egyetem Jogi Karán.

Hogyan kezdtél foglalkozni a kutyákkal?

Mindig is volt kutyánk, egyszerre több is. Nekem teljesen természetes kutyák között mozogni, de gyerekként leginkább simogatni szerettem őket. Állatorvos akartam lenni, de ez a fogyatékosságom miatt nem volt lehetséges. Számos kutyákkal kapcsolatos tanfolyamot végeztem el, jelenleg kutya-fizioterapeutaként dolgozom Miskolcon. A kutyák voltak, illetve most is azok, a legjobb barátaim, akikre mindig számíthattam.
 

Őket nem érdekelte soha, hogy nem hallok, elfogadnak olyannak, amilyen vagyok.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: VOUS.HU