Ismerd meg Zozót a Down-szindrómás természetfotóst, aki nem csak a képei miatt különlegesHír | 2017.01.08.

Pölös Zoltán „Zozó” művészete kifejezi életérzését és alkotói szándékát: megmutatni a világ szépségét. Természet iránti szeretete lenyűgöző, akárcsak a fotói.

Ötéves korom óta ismerem Zozót. A nagymamám nővére, Zsuzsa néni (Vekerdy Zsuzsanna logopédus, gyógypedagógus) tanította őt írni és olvasni, ugyanúgy, ahogy engem is. Rengeteg türelemmel és az életből hozott gyakorlati példákkal tanulta meg Zozó mindazt, ami másoknak könnyű feladat. Az óra leolvasásával például úgy ismerkedett meg, hogy először egy almát vágtak négy részre, azon tanulta meg a negyedeket, ezt követően az óra számlapján. Zozó, teljes nevén Pölös Zoltán Down-szindrómával született. Apja Pölös Endre, anyja Tildy Katalin, mindketten grafikusművészek. Örökölt tehetsége és a természet iránti szeretete nagyapjától, Dr. Tildy Zoltántól ered, és az ő odaadó foglalkozása során tiszta, igaz fotóművészetté érett az évek során. A fényképezés közös érdeklődés mindkettőnk életében, ami az évek során hivatássá vált, és amiről szívesen beszélgetünk. Egy napsütéses délelőtt közös fotózásra indultunk Szegeden, én Zozót fotóztam, ő pedig a parkot.

A másnak fel sem tűnő apró részleteket veszi észre Zozó: leveleket, virágokat, ágakat és terméseket, a rajtuk játszó fényeket. Nemcsak felfigyel rájuk, a természetre nyitott lélekkel képet készít róluk.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NLCAFE.HU