Inzulinrezisztencia: gyakran lappangva alakul kiHír | 2015.08.08.

Az inzulinrezisztencia mára már népbetegségnek számít, mely kezeletlen esetben nagyon könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Nem ritka, hogy panaszmentes betegeknél diagnosztizálják.

Hogy hogyan lehet mégis rájönni a problémára, arról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistáját kérdezte a HÁZIPATIKA.

Így vezet az inzulenrezisztencia cukorbetegséghez

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, mely a szervezet szénhidrát-anyagcseréjéért felelős és a vérből a sejtekbe szállítja a glükózt. Inzulinrezisztencia (IR) akkor alakul ki, amikor a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így nem képesek ellátni a feladatukat. A hasnyálmirigy egyfajta kompenzálásként a kelleténél több inzulint termel, hogy a cukor a sejtekbe kerülhessen - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája. Sajnos, ha ez az állapot hosszabb időn keresztül fennáll, akkor a hasnyálmirigy a fokozott működés miatt egy idő után kifárad, és ez 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Éppen ezért panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni, így szükséges mihamarabb elkezdeni a személyre szabott terápiát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA