„Egy dallal nem lehet megváltani a világot" – interjúk a Sziget világzenei színpadárólHír | 2012.08.10.

„A zenével lehet inspirálni az embereket, hogy kezdjenek el szociális problémákról gondolkodni" – állítják a Sziget első napján a világzenei színpadon fellépő zenekarok. A bosnyák Dubioza Kolektivet és a holland Amsterdam Klezmer Band-et kérdezte a Közelkép a fogyatékosságról.

„Egy dallal nem tudod milliónyi ember véleményét megváltoztatni, de legalább megpróbálhatod" – mondta a Sziget világzenei színpadán adott koncertje után a Közelképnek Vedran Mujagić, a bosnyák banda basszgitárosa. A Dubioza Kolektiv balkáni népzene-alapú, reggae-vel, rock-al és dub-al dúsított zenéjén keresztül 2003-as megalakulása óta kritikus mind a társadalommal, mind a politikával szemben. Az egyenlőtlenség, a nacionalizmus és a korrupció ellen küzd. „A művészet lényege, hogy beszéljen, és így gondolkodásra inspirálja az embereket, akár szociális vagy politikai dolgokról. Mi szeretnénk, ha kicsit szolidárisabbak és érzékenyebbek lennének" – hangsúlyozta Armin Bušatlić, a banda gitárosa.

Az embereket nem érdekli a fogyatékosság témája, ha ők nem azok, vagy nincs ilyen a családjukban – vélik a zenekar tagjai, akik legfontosabb feladatuknak a tudatosítást tartják. Bosznia-Hercegovináról elmondták: kormányzati szinten sem megfelelő a fogyatékossággal élő emberekkel való bánásmód, nincs pénz a fejlesztésre. Az országban azonban nem csak őket, hanem a háborús veteránoknat és a háborúban megsérült civileket is hátrányosan kezelik.

„Egyszer együtt zenéltünk egy portugál zenekarral, amely kizárólag kerekesszékes emberekből állt. Nagyon jól játszottak" – mondták a Dubioza-tagok. Azt azonban nem tartják jónak, ha csak a fogyatékossága miatt törődnek egy zenekarral. „Nagyon zavaró lehet, ha valakit folyton a fogyatékosságára emlékeztetnek" – tette hozzá Vedran. Bosznia-Hercegovinaülőröplabda csapata egyébként az élmezőnyben van: az elmúlt három Paralimpián egy arany- és két ezüstérmet gyűjtött be.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG