Interjú: hallókutyával az életHír | 2012.02.11.

"Ma megkaptam a HASÉ (Hallássérültek, a SINOSZ havi lapja) magazin januári tiszteletpéldányát, melyben a főszerkesztő, Györgyjakab Zsuzsa jóvoltából 3 oldalas, számtalan képpel teletűzdelt cikk olvasható rólunk. Már nagyon vártam, hogy élőben is láthassam a képeket, olvashassam az interjút! Chili már sokszor, de én még soha nem szerepeltem újságban"

Pár szóban magadról:
Születésem óta a bal fülemre siket vagyok, jobb fülemen hallásmaradvány van, készüléket hordok, szájról olvasok. A gyerekkorom másról se szólt, mint orvosokról-logopédusokról-szurdopedagógusokról-audiológusokról. Miskolciak lévén hetente háromszor jöttünk Pestre kezelésre, rengeteget gyakoroltunk Anyukámmal - ennek köszönhetően nagyon szépen beszélek. Aki nem tud a fogyatékosságomról, az többnyire észre se veszi, ami sajnos sokszor elég nagy hátrány.

Iskolába integráltan jártam, 2005-ben diplomáztam a Miskolci Egyetem Jogi Karán. Érdeklődésem központjába mindig is a kutyák álltak (állatorvos szerettem volna lenni), ez év novemberében elvégeztem az OKJ-s habilitációs kutyakiképző tanfolyamot, jelenleg szakképesítést adó kutya-fizioterapeuta képzésre járok. Hobbim az olvasás, történelemkutatás, utazás, természetjárás.

Miben tud segíteni egy hallássérültnek a jelzőkutya?
Egyrészt fizikai érintéssel jelzi a különböző hangokat és meg is mutatja annak forrását. Kopogás, csengő, telefon, gazda neve, főzőóra, ébresztőóra stb. A későbbiekben további új hangokat lehet megtanítani. Másrészt érzelmi támaszt nyújt, segít az önálló életvitelben, magabiztosságot, önbizalmat ad. Segíti a kapcsolatfelvételt idegen emberekkel (kommunikáció), fejleszti a problémamegoldó készséget. A vele való foglalkozás valamint a séták ingergazdagabbá teszik a mindennapi életet.

Hogy tudod megtanítani neki az új hangok jelzését?

Chili esetében erre többféle módszer létezik, hosszú lenne mindet felsorolni ezért csak egyet emelek ki. Tegyük fel, hogy a mikrohullámú sütő hangját akarom megtanítani neki. Beállítom az időzítőt és megfigyelem a kutya reakcióját. Ha felfigyel rá és meg is bök, akkor nagyon megdicsérem. Ha csak felfigyel rá, de nem jelez akkor rákérdezek, hogy "na, történt valami?", "mi van?". Úgymond rávezetem arra, hogy jelezze az adott hangot. Nehéz feladatokat általában vacsora előtt szoktam gyakorolni, mert a vacsora a legerősebb motivációk egyike.

Hogyan zajlik egy átlagos napotok? Melyek a leggyakoribb feladatai?
Reggel felébreszt az ébresztő hangjára, kávém elfogyasztása után elmegyünk egy 1-1,5 órás labdázással egybekötött sétára. Napközben több SMS jön, főzésnél rendszerint használom a főzőórát, ezért ezek a leggyakoribb feladatai. Délután egy fél órát gyakorolunk, tanulunk (pl. régi vagy új trükköket, több tárgy közül azt behozni amit kérek, villanykapcsolás stb.), kifésülöm a szőrét amikor épp ráérek, aztán esti rövid séta után vacsora, majd éjfélkor még egy egészségügyi séta. Mivel Chili egy nagyon aktív, sportos kutya, ezért hetente minimum egyszer teszünk egy 10-15 km-es túrát. A napirendünk az elfoglaltságaimtól és évszaktól is függ, ahova csak lehet viszem magammal. 

Tovább a teljes interjúra

Forrás: YSANI.BLOGSPOT