Interjú Takács Katalinnal az ország egyetlen gyermekaudiológusávalHír | 2014.05.09.

A 2009-ben alakult EduKid Speciális Hallásdiagnosztikai, Rehabilitációs és Oktató Központ Magyarország első olyan helye, ahol megvalósult a felnőtt ellátástól teljesen független gyermek hallásdiagnosztika és rehabilitáció.

Vezetője Takács Katalin, az ország első, nemzetközi végzettségű gyermekaudiológusa és akusztikus-specialistája. Az ő álmaként megvalósult Központ az ország minden részéről fogadja nemcsak a hallássérült, hanem a halmozott fogyatékkal élő gyermekeket és fiatal felnőtteket. Az édesanyák visszajelzéseiből kiderül, hogy ez egy olyan gyermek- és szülőbarát hely, ahol családias környezetben, modern vizsgálati eszközökkel, a szakemberekkel és a szülőkkel együttműködve zajlik a gyermek korának és mentális állapotának megfelelő speciális vizsgálat és rehabilitáció, fejlesztés.

2014-ben az EduKid országos, felvilágosító kampányt indított, mely a kisgyermekkori hallásszűrés, megelőzés és rehabilitáció fontosságára hívja fel a figyelmet. A HÍD program néven futó projekt mellé állt Kabai László az Irigy Hónaljmirigy dobosa.

Takács Katalin neve az évek során egybeforrt a gyermekaudiológiával, a szakmai berkekben mindenki tudja, hogy ha probléma van a kicsi gyermek hallásával, akkor őt kell keresni. Ő az, aki szívvel-lélekkel, folyamatosan képezve magát, nap, mint nap megújulva, kedvesen végzi munkáját, vezeti a Központot, foglalkozik a gyermekekkel, tanul és tanít, prevenciós előadásokat tart határon innen és határon túl is.

Vajon honnan, miből fakad ez az elhivatottság a szakma iránt? Milyen érzés egyedüliként helytállni gyermekaudiológusként? Milyen tapasztalatokat gyűjtött az évek során? Erről és az audiológus szakma mai helyzetéről kérdeztük:

- Milyen út vezetett ahhoz, hogy elsősorban a gyermekekkel foglalkozzon?

- A szüleim szeretete és az élethetez való hozzáállása a tanítás terén volt az a minta, ami miatt úgy döntöttem, hogy én is gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Édesapám gyermekeket tanított focizni és minket is arra nevelt, hogy mindent a saját erőnkből érünk el, édesanyámtól pedig az élet szeretetét tanultam meg. Azt mondta mindig nekem, hogy soha ne felejtsem el honnan jöttem, tanuljak sokat, és segítsek másokon.

Tovább az interjúra

Forrás: REHABPORTAL