Integrálnák a fogyatékkal élőketHír | 2013.06.14.

Úgynevezett „Kitagoló – Ház” projekt megvalósítására nyert csaknem 18 millió forintos támogatást a Szimbiózis Alapítvány. Az intézményi fejlesztést is magában foglaló projekt keretében fogyatékkal élő fiatalokat segítenek hozzá az önálló életvitelhez.

Jakubinyi László, az alapítvány elnöke portáljuknak elmondta: a Társadalmi Infrastruktúra Operatív program jelen pályázatát önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású, bentlakásos intézmények korszerűsítésére írták ki.

A száz százalékos támogatású projekt keretében két új egyágyas, fürdőszobás apartman résszel, fejlesztő- és tréningszobával bővítik az alapítvány Forgács utcai habilitációs központját, amely a fogyatékkal élők lakóotthonát és napközi otthonát foglalja magában. Jelenleg 14 bentlakásos 40 napközis gondozottjuk van. Előreláthatólag közülük kerülnek majd ki azok, akiket a kitagolási program keretében az új lakrészbe költöztetnek, hogy ott megtanulják az önálló életvitelt. – A célcsoportot elsősorban értelmileg akadályozott, és autizmussal élő fiatal felnőttek jelentik. A program – az érintettek ellátási feltételeinek, életminőségének javításán túl – olyan önálló életviteli törekvések megvalósítását is lehetővé teszi, melyek eredményeként az ellátottak felkészülhetnek a támogatott lakhatási életformába történő kitagolódáshoz – tájékoztatott Jakubinyi László.

Sok esetben tényleg alapvető dolgok elsajátításáról van szó: a mosogatószerek használatáról, az ételek elkészítéséről, az önálló tisztálkodásról, internet- használatról és hasonlókról. A tréningszobában konyhapult, közösségi funkciós eszközök és internetes számítógép szolgálja a gyakorlati program megvalósítását. A klienseknek, hozzátartozóknak és szakembereknek olyan funkcionális tér áll majd rendelkezésére, ahol élesben kipróbálhatják, tesztelhetik az érintettek önállóságának tényleges voltát, azt, hogy maradéktalanul fel vannak-e készülve a támogatott lakhatás igénybevételére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MINAP.HU