Ingyen kaphatnak vakvezető kutyát a látássérültekHír | 2013.02.11.

Másfél millió forintba kerül és fél évig tart egy kutya kiképzése. A látássérült embereknek néhány ezer forintos kiadás is nehézséget jelent, ezért a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola ingyen biztosít vakvezető kutyákat a rászorulóknak.

– A látássérült embernek a szabadságot jelenti a kutya – mondta Berta László,
az alapítvány kommunikációs vezetője. Szerinte a kutyával rendelkező vak emberek sokkal aktívabb, mobilabb életet élhetnek, többségük dolgozik vagy tanul. 

A kutyák kiképzése mintegy másfél millió forintba kerül. Az alapítvány állami támogatás nélkül, cégek és magánszemélyek adományaiból, valamint az egyszázalékos felajánlásokból teremti elő az összeget. Egy-egy kutyára két évet kell várni, jelenleg huszan-huszonöten vannak az alapítvány várólistáján, további hetvenen-nyolcvanan pedig más iskolákhoz jelentkeztek. 

Czikora Róbert több éve elveszítette a látását. Korábban megpróbált egy kutyát kérni egy másik iskolától, de nem tudta kifizetni az 50 ezer forintos árat. A kutyákért ugyanis általában jelképes hozzájárulást kérnek, de ezt nem mindenki tudja kifizetni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: METROPOL