Immunvakcina agresszív agydaganat ellenTanulmány | 2013.12.28.

A Los Angeles-i Cedars-Sinai klinikán kifejlesztett kísérleti immunterápiával ötszörösére nőtt azoknak a betegeknek az aránya, akik öt évvel túlélték a rettegett glioblasztóma diagnózisát.

Nyolcan a diagnózist követő öt évnél hosszabb ideig túléltek abból a 16 betegből, akiken egy új, kísérleti immunterápiát próbáltak ki a Cedars-Sinai Medical Center (Los Angeles, USA) munkatársai. Az 50 százalékos ötéves túlélés átütő sikernek számít a legagresszívabb viselkedésű rosszindulatú agydaganat, a glioblasztóma (glioblastoma multiforme) kezelésében.

Később tért vissza a daganat

A kísérletbe bevont 16 beteg közül heten még most is életben vannak; az ő túlélési idejük jelenleg a diagnózistól számított 60,7 és 82,7 hónap közé esik. A páciensek közül hatan az első öt évet nemcsak túlélték, de betegségük nem is mutatott semmilyen előrehaladást ebben az időszakban, vagyis a daganat náluk ez idő alatt nem tért vissza, és újabb kezelés sem vált szükségessé. A résztvevők közül négyen ma is betegségmentesek, és jó életminőségnek örvendenek. A betegek egyike, akinek öt év után sem tért vissza az agydaganata, végül egy második, feltehetőleg a korábbitól független daganatos betegségben (leukémiában) halt meg.

A kísérletbe 2007 májusa és 2010 januárja között toborozták a 16 glioblasztómás beteget a Cedars-Sinai agydaganatra specializált központjában. Az eredetileg csupán a kezelés biztonságosságát felmérni hivatott, ún. I. fázisú klinikai vizsgálat ez év januárjában zárult. Akkor a 16 beteg átlagos túlélési ideje 38,4 hónap volt. A tumoreltávolító műtétet követő hagyományos kezeléssel – amely sugár- és kemoterápiából áll – legfeljebb 15 hónapos átlagos túlélést sikerült eddig elérni, s ebből átlagosan 7 hónap telik anélkül, hogy a betegség visszatérne. Az új kezelés a daganat visszatéréséig eltelt átlagos időt is 16,9 hónapra hosszabbította.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO