Íme a 15 legfontosabb kérdés az Alzheimer-kórrólHír | 2014.10.28.

Ha nem következik be hatalmas áttörés a terápiában, 2050-re 135 millió ember fog Alzheimer-kórban szenvedni világszerte. A Bild.de összeszedte a 15 legfontosabb kérdést az alattomos agyi betegséggel kapcsolatosan.

Világszerte mintegy 44 millió embert érint a demencia, 2050-re ez a szám várhatóan eléri a 135 milliót. A betegek kétharmada a fejlődő országokban él, a helyzet különösen drámai Dél-Kínában és Indiában. Németországban jelenleg 1,5 millió Alzheimer-kórban szenvedő beteget tartanak nyilván, ha nem történik áttörés a terápiában, ez a szám 2050-re várhatóan hárommillióra fog emelkedni. Magyarországon 160 ezren szenvednek a betegségben.

1. Mi is pontosan az Alzheimer-kór?

Az agy időskori megbetegedése. A betegséget Alois Alzheimer (1864–1915) német orvosról nevezték el, aki először 1901-ben írta le a kórt. A betegség tünetei közé tartozik a memória- és orientációs zavar, az ítélőképesség elvesztése, ami lassanként a személyiség teljes széteséséhez vezet.

2. Mi történik az agyban Alzheimer-kór esetén?

A fehérjemolekulák tipikus csomókba állnak össze az agyban, az idegrostok és idegsejtek elhalnak, aminek következtében az agy összezsugorodik. Ez a folyamat károsítja a gondolkodást, a beszédkészséget és az emlékezést.

3. Örökletes?

Az Alzheimer-kórra való hajlamot gyakran magunkban hordozzuk. Ha az elsőfokú rokon (szülő, testvér) szenved a kórban, akkor 20 százalékkal nagyobb az esély az egyén megbetegedésére.

4. Mikor kell elkezdeni aggódni?

Amennyiben a memóriaprobléma hat hónapon keresztül fennáll, és folyamatosan szükség van a megerősítésre. Amennyiben kétségei vannak, forduljon mihamarabb orvoshoz, mivel nagyon fontos, hogy a betegséget időben felismerjék és elkezdjék kezelni.

Figyelmeztető jelek:

  • ha áll a küszöbön, és nem jut eszébe, hogyan kell használni a kulcsot;
  • ha a pékséghez vezető úton eltéved;
  • ha nem emlékszik a PIN kódjára;
  • ha nagyon nehezen tud koncentrálni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO