Elkészült Budapest első akadálymentes mobil turistatérképeHír | 2015.09.18.

Egy rövid városnéző séta és sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. és a Route4U a magyar startup által fejlesztett, akadálymentes városi közlekedést segítő mobilapplikációt. A díjnyertes web- és mobilalkalmazás az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is jelentősen hozzájárulhat.

Az izgalmas városnéző programokat az ImagineBudapest és a Budapest Underguide munkatársai állították össze, ezzel is támogatva az akadálymentes turizmus fejlesztését és az utazási élmény átélését. A rövid sétán kerekesszékes és járó csoportok indultak a kijelölt útvonalakon, ahol felfedezhettük és meghallgathattuk Budapest történelmét.

A túrákat sajtó kerekasztal-beszélgetés követte - az egyébként akadálymentesen megközelíthető - Kempinski Hotel Corvinus szállodában. A Route4U applikáció fejlesztője, Bodó Péter elmondta, hogy a kerekesszékesek közlekedését akarják megkönnyíteni, de a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok, vakok, idősek és kerettel járó emberek is profitálhatnak a turisztikai akadálymentesítéssel járó előnyökkel. A technológiai újítás lényege, hogy használat közben, a telefon érzékelőiből gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek akadálymentes térképét (lejtők, padkák). A körübelül 100 fős közösség által tesztelt útvonalak színsémák szerint vannak meghatározva, melyek az utak közlekedésének a nehézségét jelölik (zöld, sárga, piros). (A Design Terminal is hozzájárult az alkalmazás megvalósításához, hiszen az ügynökség a magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős, és a szívesen fogadja a városfejlesztési és technológiai ötleteket.)

Tovább a teljes cikkre

Forrás: TURIZMUS ONLINE