Ilyen autókra kapnak állami kedvezményt a fogyatékkal élőkHír | 2012.09.05.

A kormány döntése értelmében a mozgáskorlátozott embereken kívül már az értelmi fogyatékos, az autista, a látássérült, valamint a hallássérült emberek is igényelhetik a személygépkocsi szerzési támogatást. A támogatás iránti kérelmeket az érintettek szeptember 30-áig nyújthatják be a szociális és gyámhivatalokhoz.

Közlekedési kedvezményben a korábbi szabályok szerint a fogyatékossággal élő személyek közül kizárólag a súlyosan mozgáskorlátozottak részesülhetnek, akik új gépkocsi vásárlásához 900 ezer, használt autó vásárlásához 600 ezer forint összegű támogatást vehetnek igénybe.

Az érintettek társadalmi integrációjának elősegítése érdekében a kormány döntött a személygépkocsi szerzési támogatásra jogosultak körének bővítéséről. Ezzel megteremtette annak lehetőségét, hogy a korábban kizárólag a mozgáskorlátozottak által igényelhető szerzési támogatást a más jellegű fogyatékosságuk miatt a tömegközlekedést használni nem tudó emberek is igénybe vehessék, ezzel számukra is megnyílt a lehetőség arra, hogy állami támogatással új gépjárművet vásárolhassanak.

A szerzési támogatásra jogosultak körét a kormányrendelet a 18 év feletti értelmi fogyatékosok, az autisták, a látássérült, valamint a hallássérült személyek esetében a fogyatékossági támogatásban részesülők körével azonosan, míg a 18 év alatti értelmi fogyatékos, autista, látási fogyatékos, valamint hallási fogyatékos gyermekek esetében a magasabb összegű családi pótlékban részesülők körével azonos módon határozza meg. Az ő esetükben a fogyatékos állapot ismételt minősítését nem szükséges elvégezni, vizsgálaton újra megjelenniük nem kell.

A jogszabály lehetővé teszi számukra azt, hogy már idén szerzési támogatást igényelhessenek, ennek érdekében kérelmüket a lakóhely szerinti szociális és gyámhivatalnál szeptember 30-áig kell benyújtani, mely határidő természetesen a közlekedőképességükben akadályozott mozgássérült személyekre is vonatkozik. A támogatás felhasználására az érintetteknek három hónap áll majd rendelkezésre.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ