Ijedtség helyett empátiátHír | 2014.04.25.

A siketvakokkal a legnehezebb a kommunikáció, állandó kíséret kell a számukra. Érzékenyítő programokat tartanak többek között az egészségügyben dolgozóknak, hogy segítsék a fogyatékossággal élőkkel történő kommunikációt.

„A legáltalánosabb hiba a fogyatékkal élőkkel szemben, hogy meghökkenünk, megijedünk tőlük, rácsodálkozunk másságukra, amit el kellene tudnunk fogadni” – mondta lapuknak Dörnyeiné Barabás Éva. A gyógypedagógus szerint a negatív érzelmet azonnal észreveszik a fogyatékkal élők, ezért empátiával, odafigyeléssel kell reagálni szükségleteikre. Dörnyeiné egy akkreditált képzés keretében oktat kommunikációs technikákat egészségügyi dolgozóknak (egy „érzékenyítő”, uniós finanszírozású pályázat keretében), hogy csökkentsék a fogyatékosságból adódó hátrányokat. Legutóbb a Mindennapi Kultúráért Egyesület az ajkai Magyar Imre kórházban tartott tanfolyamat 4 csoportban 82 fő részvételével.

Dörnyeiné elmondta, hogy a képzésben az autistákkal, a siketvakokkal és az értelmi fogyatékosokkal való megfelelő kommunikációs technikákat tanították egy másik trénerrel. A gyógypedagógus szerint a legnagyobb rácsodálkozás az autistákkal (mintegy 6000-en vannak Magyarországon) kapcsolatban volt, mert sokan azt mondták, hogy találkoztak ilyen emberekkel, de akkor nem értették meg a viselkedésüket. Az autistáknak igen fontos a képi megjelenítés, a struktúrákban való tájékoztatás, tudniuk kell, hogy pontosan mi fog vele történni a például a rendelőben, hogy félelmeiket csökkentsük. Sokszor ezt nem szóban, hanem képekkel kell megtenni.

A legnehezebb a siketvakokkal kommunikálni, (mintegy 3000-en vannak Magyarországon, azokkal, akik öregkorukban veszítették el a látásukat és a hallásukat.) A törvény biztosít számukra egy segítő kísérőt, amelyre mindig szükségük van. Ezt kell fogadniuk az egészségügyi dolgozóknak még a legintimebb vizsgálatok esetén is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FSZK