Így toboroz egy fogyatékosság-barát munkahelySzakmai cikk | 2012.05.15.

Az elmúlt években közel kétszázra növelte megváltozott munkaképességű munkavállalóinak számát a Provident, amely márciustól viseli a Fogyatékosság-barát munkahely címet. Az új rokkantellátási rendszer révén azonban bajban vannak, mert leszűkül a potenciális munkavállalók köre. Azt is mérlegelniük kell, hogy továbbfoglalkoztatják-e a felülvizsgálaton fennakadt dolgozókat. Kamarás Zsuzsanna HR vezetővel beszélgetett a HR Portál.

- Márciusban elnyerték a Fogyatékosság-barát munkahely elismerést. A logót két évig tüntethetik fel a toborzás során használt anyagokon. Mióta foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű dolgozókat?

- A Provident 11 éve van jelen Magyarországon és a kezdetektől alkalmaz csökkent munkaképességű munkavállalókat, elsősorban értékesítő képviselőként. 2006 környékén történt az áttörés, amikor is kilencvenre nőtt a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma. Az elmúlt években pedig sikerült ezt a számot megdupláznunk, közel kétszázra.

- Sikerült elérniük a kötelező foglalkoztatotti létszámot, amely a HR Portalrehabilitációs kalkulátorával és a 3457 fős létszámmal számolva 172 főre jön ki. Hogyan sikerült megtalálniuk ezt a csoportot? Milyen toborzási módszereket vetettek/vetnek be?

- Elsősorban a munkaügyi központokon keresztül találjuk meg őket, de folyamatosan figyeljük a rehabilitációs állásbörzéket és információs napokat is. Mindezen túl elindítottuk a "Hozz egy barátot" programunkat, amely a leghatékonyabb toborzási útvonalnak bizonyult. A program lényege, hogy az üres pozíciókat meghirdetjük a vállalaton belül, és ha a kolléga által ajánlott munkavállaló beválik, anyagi elismerésben részesül. Ez a vállalatnak kétszeresen is előnyös. Amellett, hogy saját munkavállalóinkat díjazzuk, kollégáink ajánlása egyfajta referenciaként, plusz szűrőként is felfogható. Hiszen a dolgozó ismeri a fogyatékkal élő előéletét, munkatapasztalatát, szakképzettségét, így esetlegesen azt is meg tudja ítélni, milyen munkára lesz majd alkalmas.

- Mi tapasztaltak a toborzás-kiválasztás során, mennyiben bizonyult vonzó munkahelynek a Provident a megváltozott munkaképességű dolgozók körében? Hiszen az elmúlt években több olyan cikk is megjelent a sajtóban, amelyek nem túl kedvező képet festettek a cégről.

- Szerencsére, ez már a múlt. Cégmárkánk nagymértékben javult az elmúlt néhány évben, melyet a Fogyatékosság-barát munkahely elismerés és a Legjobb Ügyfélkiszolgálás Díj és a fogyatékkal élő munkavállalóink számának növekedése is igazol. Idén pedig a Legjobb Munkahely felmérésen mérettetjük meg magunkat. Az is vonzóvá tesz bennünket, hogy adminisztrációs központjaink révén az ország bármelyik felén képesek vagyunk munkát adni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL