Így ivott kávét egy teljesen lebénult nőHír | 2012.05.18.

Első ízben sikerült megvalósítani olyan agy-számítógép összeköttetést, amelynek segítségével egy több éve lebénult személy sikeresen vezérelt egy robotkart. A karral képes volt megfogni és a szájához vinni egy kávés poharat.

A kutatók több éve kísérleteznek gondolattal vezérelt készülékek létrehozásával. Ezek központi egysége az úgynevezett agy-számítógép illesztőegység (brain-computer interface, BCI). Korábban majmokkal végeztek sikeres kísérleteket, ahol az állatoknak sikerült gondolattal mozgatni egy robotkart. Most a Nature legújabb számában számolnak be amerikai kutatók az első sikeres emberen végzett kísérletekről.

Robotkar mozgatása

A kutatók egy fejlesztés alatt álló agy-számítógép illesztőegységet, a BrainGate-et használtak a kísérletekhez. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) támogatásával folyó vizsgálatokban két, agyi érkatasztrófa (más néven szélütés vagy stroke) miatt teljesen megbénult ember (egy férfi és egy nő) vett részt. Mindkettejüknek sikerült elsajátítani a BrainGate használatát, és beigazolódott a rendszer tartóssága, valamint az is, hogy az évek óta tartó mozgásképtelenség nem sorvasztja el az agy mozgatóközpontját, hanem továbbra is mozgáskoordinálásra alkalmas impulzusokat képes kibocsátani.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: ORIGO