Sötétben vásárolni - így is segíthetünk fogyatékkal élő embertársainknakHír | 2011.10.17.

Székesfehérvár - A látók nem is sejtik, milyen lehet egy életen át sötétségben élni, tapogatózni, s feltétlen bizalommal elfogadni az embertársak segítségét. Ma volt a Fehér Bot Nemzetközi Napja, melynek apropóján az Alba Plaza igazgatója, Vámos Zsolt újszerű kezdeményezést indított útjára: néhány látássérülttel vásárolni indult.

Pénteken izgalmas, újszerű kezdeményezésnek lehettek tanúi a székesfehérvári bevásárlóközpontban a látogatók, vásárlók. A divat hete ezúttal elsősorban a sérült emberekről szólt. Vámos Zsolt, az Alba Plaza igazgatója hangsúlyozta, hogy hagyományteremő szándékkal hívták életre a programjaikat, melyhez nem csak csatlakozott, de támogatást is nyújtott a LÁRKE, azaz a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete, valamint önkéntesekkel a Civil Korzó. Az igazgató elmondta, a legtöbbünk számára a vásárlás élmény, örömünket leljük benne. Ezzel szemben a látássérültek számára a bevásárlás komoly nehézséget okoz, sok esetben az üzletekben dolgozók sem tudják, miként tudnának hatékonyan segíteni a vakoknak.

A programok sorában előbb egy kiállításon kalandozhattak a látók, bekötött szemmel tehették próbára magukat a falak között, s az utcán, védtelenül, majd az egyesület kétnapos képzésén a Civil Korzó munkatársai előtt kitárult egy különleges világ. Kósa Izabella, a Civil Korzó önkéntese elárulta, nem is hitte, mi látók mennyire zárkózottak, s olykor esetlenek vagyunk a vakokkal, gyengén látókkal szemben.

- Két napon át engedtek bepillantást az egyesület tagjai életükbe. Hihetetlen, de kitárult előttünk egy különleges világ! Bámulatos, ahogy a vak emberek mozognak például a konyhában, munkahelyükön, vagy éppen az utcán. A jövőben szeretnénk mi, a Civil Korzó munkatársai segíteni a sérülteknek. A kétnapos képzés során a vakok és gyengén látók arra mutattak rá, miként tudunk nekik igazán segíteni - mesélte az önkéntes, aki szerint a legfurcsább, hogy ezek az emberek képesek feltétlenül bízni embertársaikban. Majd karon ragadta Varga Szabolcsot, a LÁRKE alelnökét.

Vámos Zsolt egy könyvesboltba invitálta a látássérülteket, ahol Varga Szabolcs, a fiatal jogász arra hívta fel a figyelmet, miként segíthetnének nekik a könyvesboltban.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: FOGYATÉKOS.HU