“Így vagyok egész” – a Down-szindrómás tornászlány, aki átugrotta az árnyékátHír | 2016.02.12.

Chelsea Werner, Down-szindrómás tornászlány a “TODAY” amerikai hírműsor szerepeltette nehéz körülmények között is kitartó hősöket bemutató sorozatában. A sorozat az “Unbroken” (kb. “Aki nem tört össze”, “Aki nem adja fel”) címet viseli, és egy film, illetve regény inspirálta, amely egy hajótörést és hadifogolytábort is túlélő atlétáról szól. A hírcsatorna hősei közé Chelsea az edzője jelölése nyomán jutott be.

Chelsea világrajöttekor az orvosok azt mondták a szülőknek, valami nincs rendben a babával, valószínűleg Down-szindrómás. De ők kezdettől nagy szeretettel nevelték és csodálták kislányukat. Az édesapa büszkén mondja, hogy kislánya  csodálatos személyiség, hatalmas önbizalommal megáldva, és öröm vele lenni. Édesanyja fűzi hozzá, milyen vidám, mennyire szereti az életét, a társaságot, milyen könnyen barátkozik.

Az orvosok hosszú listát nyomtak a szülők kezébe az összes lehetséges egészségügyi problémával, amelyekkel Chelsea-nek meg kell birkóznia. Köztük volt az alacsony izomtónus is, s hogy ezt fejlesszék, négyévesen szertornára iratták. Nyolcéves korára már a Speciális Olimpiára készült. Edzője azt mondta, még pár évig a legalacsonyabb szinten fog maradni, de a szülőknek nem tetszett ez a hozzáállás.

Felütötték a telefonkönyvet és addig keresgéltek, míg rátaláltak Dawn Pombóra, aki vállalta a különleges kislány edzését. Chelsea eleinte a gerendán sem tudott végigmenni. Hiába volt a lelkesedése maximális, az izomtónus hiányzott. Dawn azonban kezdetektől fogva sokat várt tőle, és nem kezelte másként, mint a többi tornásznövendékét. Amikor azt mondta, hogy most meg fogja tanítani a lánynak a hátra flikflakkot, még a szülők sem hitték, hogy ez lehetséges. De Chelsea megcsinálta.

 Chelsea tornászkarrierjében két további körülmény hozott nagy változást. Amikor a környéken megszűnt a Speciális Olimpiára való felkészítés programja, Chelsea nem hagyta abba a gyakorlást. Éppen ellenkezőleg: 14 éves korától kezdve a normál bajnokságokon indult. Három évig ő volt az utolsó minden versenyen, ami eleinte egyáltalán nem is érdekelte.

 A következő fordulatot az hozta, amikor megértette, hogy az alacsony pontszám nem jelent jót, és ha jobban akar teljesíteni, keményebben kell dolgoznia. Edzője biztatására heti 16 órában kezdett edzeni, hogy javuljon az eredménye. A szorgalomnak meglett az eredménye: négyszer sikerült megnyernie a Speciális Olimpia bajnoki címét, és a Down-szindrómások Nemzetközi Tornáján is győzött. Jelenleg 22 éves, és gyakran hívják meg díszvendégnek különféle tornaversenyekre, legutóbb pl. a Nadia Comaneci nevével fémjelzett nemzetközi bajnokságra.

 Chelsea joggal mondja magáról: “I’m unbroken”, ami az ő szájában nem csak a töretlen kitartásra utal, hanem azt is jelenti: “én így vagyok egész.”

 Tovább az eredeti  cikkre

Forrás: DOWN BABA