Így úszhatja meg a protézis beültetésétHír | 2014.06.12.

Nemcsak Magyarországon, hanem világszerte népbetegségnek számít az ízületi kopás, ami hihetetlen fájdalmat, sőt még mozgáskorlátozottságot is okozhat. Ha időben orvoshoz fordulunk, jó eséllyel úszhatjuk meg a protézis beültetését, hála egy magyar orvos műtéti módszerének, amivel negyvenezer műtétet végeznek évente világszerte. Dr. Hangody László ortopéd sebésszel, a Dr. Rose Ortopédiai Centrum vezetőjével beszélgettek.

– Magyarországon népbetegségnek számít az ízületkopás. Hogy tudunk magunkra vigyázni, mire kell figyelnünk?
– A legnagyobb morbiditási adatokkal (a megbetegedés arányszáma az összlakosság számához viszonyítva – szerk.) a mozgásszervi betegségek – ezen belül az ízületi kopás – rendelkeznek nemcsak Magyarországon, hanem világszerte. Ha egy ízület fáj, szúr, akkor azonnal szakemberhez kell fordulni, mert az azt jelenti, hogy ott valamilyen strukturális hiba van, aminek esetében komoly megfontolás tárgyát képezi, hogy esetleg műtéti úton korrigáljanak. Az időben elvégzett porc- és szalagműtétek és korrekciók lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne menjen tönkre az ízület, ne kelljen protézist beültetni.

– Mi van akkor, ha mégsem ússza meg a páciens a protézist?
– Az úgynevezett endoprotetikus műtétek a betegmegelégedettség szempontjából az egyik legjobb műtéti eljárásnak számítanak. Azonban sajnos az a probléma velük, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a beteg egész élete során ugyanazt a minőséget nyújtják, a protézisek ugyanis megkophatnak, kilazulhatnak, akkor viszont már elég nehéz újabb protézist beültetni.

– Az Ön által kifejlesztett módszer a leggyorsabb és leghatékonyabb műtéti eljárásnak számít az ízületkopás gyógyítására. A mozaikplasztika világhírű, az Európai Térdsebész Kongresszus is első díjjal jutalmazta. Mi a módszer lényege és mi a hatékonyságának és egyediségének a titka?
– Még 1992-ben vezettük be a klinikai gyakorlatba a mozaikplasztika néven ismert műtéti eljárást. Az ízületek terhelő felszínein – ahol állunk, amire a legtöbb erő hat – szoktak általában porckárosodások, porcdefektusok keletkezni. Korábban, amíg ez a műtéti eljárás nem létezett, ennek a területnek a gyógyítása csak kompromisszumos megoldással volt lehetséges: jóval gyengébb minőségű porcborítékot sikerült ugyanis előállítani. A mi eljárásunknak a lényege, hogy az ízületeknek az úgynevezett nem terhelő felszínéről – ahol jó minőségű üvegporcboríték található – oltványok formájában kicsi, henger alakú porcot veszünk el csont alapjukkal együtt, majd azt mozaikszerűen beültetjük az ízület károsodott, kilyukadt terhelő felszíneibe. Ennek a módszernek a segítségével pontosan olyan görbületű és domborulatú felszínt tudunk létrehozni, mint amilyen az eredeti volt. Azért hívjuk mozaikplasztikának, mert mozaikszerűen, kicsi darabokból építjük fel a károsodott területen az új csúszófelszínt. A klinikai gyakorlatot követő első két évben ez csak Magyarországon használt eljárás volt, aztán miután 1994-ben, majd ’96-ban kétszer is megnyertük az Európai Térdsebész Kongresszust, a világ is felfigyelt a módszerre: három éven belül a leggyakrabban használt modern porcfelszínképző eljárássá vált, évente negyvenezer műtétet végeznek azóta is szerte a világon.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO