Így sportolj, ha cukorbeteg vagy!Hír | 2016.02.07.

A testmozgást a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg esetében biztonságosnak tartják és melegen ajánlják, akár még a szövődményektől szenvedőknek is. De milyen mozgásformák a legelőnyösebbek az esetükben?

Ha te is a frissen diagnosztizált cukorbetegek táborába tartozol, jó eséllyel évek óta nem sportoltál. Az alábbi ötletek segítenek visszatérni a mozgás világába.

Próbálj összesen napi félórát mozogni. Eleinte biztosan nem tudjuk egyben letudni a félórát, de az sem baj, ha két-három kisebb részletből jön össze az adag.

Általában mozogj többet. Az élet minden területén növeljük a mozgásmennyiséget: lift helyett lépcsőzzünk, háromsaroknyira gyalog menjünk stb.

Szerezz be egy lépésszámlálót. Vizsgálatok szerint a lépésszámláló motiváló hatással bír a több mozgásra. Akik ilyet használtak, többet fogytak és nagyobb mértékű vérnyomás-csökkenést értek el.

Kezdj közös sportolásba egy baráttal. A közös mozgás erős motivátor lehet, különösen a hatvan év felettiek esetében, derült ki egy tanulmányból, amiben a mozgás és a cukorbetegség közötti összefüggést vizsgálták.

Tűzz ki pontos, de elérhető célokat. Rögzítsük például, hogy minden másnap sétálunk 20 percet. Ez nem egy túlzó elvárás, sok kicsi viszont nagyon sokra megy.

Vezess mozgásnaplót. A célok mellé jegyezd fel azt is, amikor sikerült teljesíteni a kitűzött feladatot. Ez nagyban tudja fokozni a lelkesedést.

Járj szervezett sportra. Ennek nagy előnye, hogy képzett oktató vezetésével, társaságban mozoghatunk, ráadásul ha baj lenne, van, aki segítséget hívhat.

Egyszerre csak egy szokást igyekezz megváltoztatni. Szinte biztosan bukásra van ítélve, aki egy időben akarja radikálisan átformálni az étkezési, mozgási, életvezetési szokásait. Egyszerre csak egy területre fókuszáljunk.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ