Így működik a wellbeing a gyakorlatban | 2016.09.18.

A Stressz-M HR Blogjában sorozat indult követendő wellbeing gyakorlatok bemutatására. Ez alkalommal Tóth Zsuzsannát, az ING Bank HR igazgatóját kérdezték, aki 2016 eleje óta tölti be ezt a pozíciót. Zsuzsa több mint 10 évig HR tanácsadóként is dolgozott, így számos vállalati HR gyakorlatba is betekintést nyert.


Faragó István Stressz-M: Mióta foglalkozik az anyacég, illetve a magyarországi vállalat, a dolgozói jólléttel/ wellbeing-gel? Mennyire volt része ez korábban a vállalati kultúrának?

Tóth Zsuzsanna ING Bank HR igazgatója: A dolgozói jóllét támogatása és fejlesztése már a cég megalakulása óta fontos tényező. A munkavállalók érzékenyek rá és folyamatosan figyelik, hogy a szervezet, amelyben dolgoznak milyen mértékben értékeli az ő munkájukat és hozzájárulásukat a vállalat sikeres működéséhez, valamint mennyiben törődik a jóllétükkel. Ebből pedig aktívan, például ötletbörzével vagy közösségi programok szervezésével ki is tudják venni a részüket, ezen a területen nagy szükség van a HR megfelelő és aktív támogatására. Korábban főképp olyan kezdeményezéseken volt a hangsúly, ami a dolgozói jólléthez az egészségmegőrzés és közösségfejlesztés elemein át közelített. A vállalati kultúra része, hogy mindig ügyeltünk a munka-magánélet egyensúlyára, az orvosi szűrésekre, egészségügyi juttatásokra valamint közösség építő rendezvények gyakori megszervezésére, támogatására.

Milyen iránymutatás, ajánlás érkezik az anyavállalatól, milyen gyakorisággal?

A holland anyacég iránymutatása az eddigi gyakorlatok bemutatására vonatkozik, nincs kötelező érvénnyel követendő előírás. Velük és a régió többi országának HR vezetőjével is lehetőség van a tapasztalat- és tudásmegosztásra. Magyarország élen jár a dolgozói jóllét területére koncentráló programok kialakításában. Ez lehetőséget ad arra, hogy a szervezeti kultúra általános elemei testet öltsenek izgalmas projektekben és programokban, amit a helyi sajátosságok figyelembevételével lehet testre szabni, a dolgozók sajátjukénak érezzék a kezdeményezéseket és valóban hasznukra is váljanak azok.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU