Így látja a munkaerőhiányt egy takarítócég vezetőjeHír | 2017.02.24.

Komoly hiány van takarítókból: a fiatal, agilis munkaerő már kivándorolt, emellett a takarítói munka presztízse is egyre csökken. Az interjú Püsök Ferenccel, a Makulátlan Tiszta Terület Kft. ügyvezetőjével készült, aki immár a 15. éve van jelen a takarítóiparban.

Cégvezetőként hogy látod a munkaerőpiacot napjainkban?

Ez elmúlt egy-másfél évben komoly emberhiány alakult ki a munkaerőpiacon, és ezt természetesen mi is érezzük.

A magyarországi viszonyokhoz képest nyugaton ugye jelentősen többet lehet keresni, így nem kevesek kivándoroltak. Aki kicsit életerősebb, fiatal munkaerő, és még nincs családja, az azt mondja, hogy kimegy valahová külföldre dolgozni. Ami persze azért bonyodalommal is jár: el kell hagyni az otthont, a családot, a megszokott életet, kultúrát.... Így sokan vannak olyanok is, akik nem akarnak kimenni, akik itt akarnak megteremteni egy megfelelő életszínvonalat maguknak és a családjuknak.

Ezen felül itt van még az, hogy a takarítói szakmának nem jó a presztízse, sokszor leértékelik: ő csak egy takarító. Pedig ez egy fontos szakma, mi tisztaságot szolgálunk, higiéniát, esztétikát teremtünk. Ez egy pótolhatatlan terület.

Milyen megoldást látsz erre?

Erre is van megoldás, ha néha nagyon nem is egyszerű. Némi szervezőmunkát igényel.

Mi a hagyományos takarítási tevékenységek mellett mást is csinálunk. Nem csak egy területre koncentrálunk. Pl. télen havat lapátolunk vagy utakat sózunk, ősszel összeszedjük a faleveleket, nyáron kisebb kerti munkákat végzünk, igény és szezon szerint. Ezek néha kikerülhetetlenek a takarítás mellett, hiszen nem mondhatjuk, hogy egy irodaházat kitakarítottunk, mikor előtte a járda járhatatlan a hótól vagy a jégtől.

Mivel nem vagyunk elegen, így át kell csoportosítanunk az emberi erőforrásainkat azokra a területekre, ahol épp nagyobb szükség van a munkájukra. Ez persze rugalmasságot kíván az alkalmazottaktól, és ezt nem mindenkitől várhatjuk el. Vannak olyan munkatársaink, akiknek magasabb emiatt a bérezése, és akiket szükség esetén mozgósíthatunk. Ez nekik is jó, hiszen változatos munkakörökben dolgoznak, és magasabb fizetést kapnak.


TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU