Így kezelik a daganatos betegeket nálunkHír | 2014.07.12.

Az onkológiai ellátások finanszírozásáról, a befogadásokról, a várható tendenciákról szól az OEP jelentése.

A diagnosztikától a célzott terápiáig bezárólag az onkológiai ellátások finanszírozásáról készített összefoglaló ismertetőt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Mint a dokumentumban olvasható, az onkológiai megbetegedések betegségterhe nálunk is kiemelt jelentőséggel bír, felsorolja, hogy milyen intézménytípusokban kapnak a betegek ellátást az OTH által megállapított kapacitásokon belül. Az ellátás mellett kiemelt szerep jut a patológiai és képalkotó diagnosztikának - 2014-ben eddig három új CT-t és négy új MR-t fogadtak be többletforrások bevonásával.

A célzott terápia érdekében 2011 óta 11 hatóanyag befogadását, illetve meglévő hatóanyag indikációjának bővítését támogatta az OEP. Részletezi a tanulmány az onkológiai ellátás során alkalmazott finanszírozási technikákat, adatokat közöl a finanszírozás nagyságrendjéről. Ebből kiderül, hogy 2001 óta csaknem megduplázódtak a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre fordított kórházi kiadások, amelyek 2013-ra elérték a 70 milliárd forintot. Az is kiderül, hogy a patikákban kiváltható receptekre a daganatos betegek számára 45 milliárd forintot fordított a Pénztár. A diagnosztikával, járóellátás kiadásaival együtt tavaly 160 milliárd forintot költöttek az Egészségbiztosítási Alapból az onkológiai ellátásokra összesen.

A dokumentum konklúzió levonásával zárul, amelyben többek között megállapítják, hogy a várható költségrobbanás kivédésére egyre inkább szükségesség válik új finanszírozási technikák bevezetése, amely lényegében megosztja a kockázatot a biztosító és a gyógyszergyártó között, illetve felhívja a figyelmet az orvosok felelősségére, akiknek fokozatosan érvényesíteniük kell a költséghatékonyság szempontjait a terápiaválasztás során.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS