Így keressünk távmunkát - 7 tipp a sikerhezSzakmai cikk | 2013.03.01.

A kifejezetten távmunkaként meghirdetett tevékenységek gyakran az emberek becsapására irányulnak.

1. Legyünk tisztában a távmunka definíciójával!

Álláskeresőknek fontos tudniuk, hogy a távmunka egy munkaszervezési forma, nem pedig egy munkakör vagy pozíció. Egy rugalmas munkaszervezési megoldásról van szó, amely azt jelenti, hogy vannak olyan munkafeladatok, amelyeket a központi irodától távol eső helyről (pl. az otthonomban, vagy távmunka-házban) is el tudjuk látni.

Ezen munkafeladatok ellátása infokommunikációs eszközökhöz kötött (számítógép, szoftverek, internet stb.), rajtuk keresztül tartjuk a kapcsolatot, majd ezen keresztül is küldjük vissza a munkafeladat eredményét a központba. A 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyve szabályozza a távmunkavégzést, így jogilag azt tekintjük távmunkának, amely mögött érvényes munkaszerződés és munkajogviszony áll.

2. Ragaszkodjunk a személyes találkozáshoz!

Még távmunka esetében is a munkaerő felvétel előtt minimum egy személyes találkozónak lennie kell a jelölttel - hívta fel a figyelmet Tóth Adrienn, a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja.

A munkaerő-kiválasztás során tisztességes és körültekintő munkaadó figyelmet fordít arra, hogy személyes interjú során megismerjék egymást a felek. Amennyiben elnyertük a pozíciót, a munkába lépés előtt a munkavállalót be kell léptetni a céghez. Ilyenkor felvételi adatlap kitöltetésére kerül sor, amely a személyiségi jogok védelméről szóló törvénynek megfelelően tartalmazza a munkavállaló személyes adatait - hívja fel a figyelmet a szakember. Fontos, hogy az interneten keresztül, de még e-mailben se adjuk meg személyes adatainkat, bankszámlaszámunkat távmunka reményében - tette hozzá.

3. Óvakodjunk a gyanús kifejezésektől az apróhirdetésben!

A kifejezetten távmunkaként hirdetett tevékenységek mögött nagyon gyakran csalók állnak. Érdemes gyanakodni, amennyiben az álláshirdetésben a következőkkel találkozunk:
- nincs pontos munkakör megnevezés,
- nincs részletes feladatleírás,
- nincsenek szakmai elvárások (pl. iskolai végzettség, nyelvtudás, szakmai tapasztalatok, számítógépes ismeretek),
- magánszemély és nem cég hirdet

4. Ne fizessünk ,,regisztrációs díjat"!

Csalás áldozatai vagyunk, amennyiben előre pénzt, regisztrációs díjat kérnek tőlünk állásközvetítés, vagy munkakínálat céljából. Nem távmunka és még csak nem is munka, ha előre pénzt kérnek és a ,,munkaanyagot" csak ezután küldik.

Tóth Adrienn szerint a tapasztalatok alapján nagyon sok esetben a munkaanyag már meg sem érkezik, ahogy a munka ellenértéke sem. Akkor is csalás áldozatai vagyunk, ha ugyan kifizetik a pénzt, de szerződést nem kötöttünk - tette hozzá a szakértő.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PROFESSION