Így kaphatsz több családi pótlékot, a gerincferdülés is tartós betegségHír | 2013.04.11.

Megnyugodhatnak a gerincferdüléses gyermekeket nevelő szülők, nem szűnt meg április 1-jétől az emelt összegű családi pótlékra jogosultságuk, mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az utolsó pillanatban módosította a vonatkozó rendelkezéseket, amelyek a hónap elejétől léptek hatályba. Így számos másik betegséggel és fogyatékossággal egyetemben a gerincoszlop különleges gyógykezelést igénylő deformitásában érintett gyermekek után továbbra is magasabb összegű családi pótlékot igényelhetnek a szülők, emellett a gyermekek jogosultak lesznek közgyógyellátási igazolványra, megkapják a különféle utazási, étkezési, illetve tankönyvvásárlási kedvezményeket is.

Össze-vissza módosítgatta az elmúlt hónapokban az EMMI a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló ESzCsM rendeletet. A január 7-én kihirdetett módosítás szerint kikerült volna a tartós betegségek köréből a gerincoszlop és a mellkas különleges gyógykezelés igénylő deformitása, így például a gerincferdülés is. A minisztériumhoz érkezett jelzések nyomán az EMMI az utolsó előtti pillanatban módosította az 5/2003-as ESzCsM rendeletet, a változtatást kezdeményező 24/2013-AS EMMI rendeletet március 29-én hirdették ki a Magyar Közlönyben.

Az érintett családokat három hónapig tartotta bizonytalanságban a tárca. Óriási veszteséget jelentett volna számukra, ha a gerincoszlop és a mellkas deformitása kikerült volna a kiemelten támogatott körből. A tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekek után magasabb összegű családi pótlékot igényelhetnek a szülők. Magasabb összegű családi pótlékra jogosult továbbá az a tizennyolc évesnél idősebb személy, aki a tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette, illetve legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodást szenvedett betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy, feltéve, ha utána tizennyolcadik életévének betöltéséig magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak.

Annak a személynek, akinek rendszeres jövedelme (legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelem, mely meghaladja a minimálbér összegét) van, a részére megállapított családi pótlék folyósítását a negyedik hónaptól mindaddig szüneteltetni kell, amíg rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ