Így foglalkoztat megváltozott munkaképességűeket az AuchanHír | 2013.01.17.

Nagyon sikeres az Auchannál az a 2010-ben indult foglalkoztatási program, amelynek keretében ma már a Dunakeszi Áruházban 23 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik. Speciális toborzási, kiválasztási és beillesztési folyamatot követően ugyanolyan teljesítményt várnak el, és kapnak ezektől a dolgozóktól, mint az épektől. A tapasztalatokról, az előítéletek lebontásáról, a folyamat társadalmi értékéről beszélgetett a HR Portál Oroszlán Nórával, az Auchan Dunakeszi Áruházának HR vezetőjével.

Visszás a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon. Sok vállalatnál csak a rehabilitációs hozzájárulás kikerülése miatt, kreált pozíciókban foglalkoztatnak fogyatékkal élőket. Megint más cégek inkább visszafogják a létszámnövekedést, esetleg egy másik vállalkozásba szervezik át a szükséges munkavállalókat, hogy így kerüljék el ennek az adófajtának a fizetését. Ahelyett, hogy megpróbálnák megkeresni a helyét a megváltozott munkaképességűeknek, és ezzel nemcsak a saját pénzügyi helyzetükön javíthatnának, hanem segítenék ezen emberek társadalmi beilleszkedését is.

- Három évvel ezelőtt kezdett el az Auchan megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztatni. Mi volt a döntés oka?

- A mi példánk nem egyedülálló az Auchan világában. Más országokban, mint például Franciaországban már kipróbált, bevált gyakorlat a siket és más, megváltozott munkaképességű kollégát foglalkoztatni. Az előkészítő munkát még az elődöm, Kiss Virág - aki most a Soroksári Auchan áruház HR vezetője - kezdte meg három évvel ezelőtt a Dunakeszi Áruház igazgatójával, vezetőivel együtt. Azóta folyamatosan nő a létszámunk, fejlődnek a módszereink. A gyakorlatban úgy indult el az egész folyamat, hogy az egyik pénztár - hoszteszünk fia hallássérültként élt, de szívesen jött volna hozzánk dolgozni. Ő volt az "első fecskénk". Ekkor elkezdtünk a teljes megváltozott munkaképességű munkavállalói foglalkoztatásra egy projektet felépíteni. Összehoztunk egy olyan belső csapatot, akik az áruház mindegyik részlegét, és azon belül a különböző beosztotti és vezetői szintet képviselték. Ez a csoport kezdett el azon gondolkodni, hogyan lehet elfogadtatni a fogyatékkal élőket a szervezeten belül.

- Milyen területeken dolgoznak a fogyatékkal élők, és mi alapján jelölték ki ezeket a területeket?

- Nagyon fontos, hogy elmondjam, mi már korábban is létező munkakörök betöltésére kerestünk olyan munkavállalókat, akik a vásárlók és a vállalat elvárásainak megfelelő színvonalon képesek ellátni a feladataikat. Miután megszületett a döntés arról, hogy szeretnénk megváltozott munkaképességű dolgozókat is alkalmazni, megvizsgáltuk, hogy a saját egészségük védelme mellett milyen területeken, és munkakörökben tudnánk felvenni az új kollégákat. Jelenleg árufeltöltő munkakörben pszichikai, belgyógyászati leszázalékoltak, illetve pénztárosi munkakörben az előbb felsorolt csoportok mellett nagyothalló és siket kollégáink is vannak. Összesen 23 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik nálunk, akiknek a döntő többsége hallássérült, illetve siket. Azért a pénztárat választottuk munkaterületnek, mert itt nem gond, ha nem hallják a targoncát, gépeket, ugyanakkor a vevői kommunikációt egyáltalán nem zavarja, hogy ők nem hallanak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL