Így érvényesíthet személyi kedvezményt – küzdeni kellHír | 2016.04.15.

A 2015. évi adóbevallások elkészítésekor, de akár a munkáltatói elszámolásra tett nyilatkozattételkor lehetőség van arra, hogy a magánszemély – a feltételek megléte esetén – személyi kedvezményt érvényesítsen.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 40. §-a rendelkezik a személyi kedvezmény érvényesítésének lehetőségéről.

Az idevonatkozó rendelkezés az, hogy az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér (2015-ben 105 000 forint) 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény). Ez a gyakorlatban havi 5 250 forint, éves szinten 63 000 forint kedvezmény érvényesítését jelenti az adózó számára, amennyiben van fizetendő adója. (Gyakran előfordul, hogy a családi kedvezmény miatt elfogy a levonható adó, ami azt is jelenti, hogy a kedvezmény érvényesítésére sincs mód).

Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás : ADÓZÓNA