Így csökkenthető a rehabilitációs hozzájárulás létszámbővítés nélkülHír | 2013.02.01.

A rehabilitációs hozzájárulással kapcsolatos előlegek és az éves hozzájárulás különbözetét az adóévet követő év február 25-ig kell megfizetni. Sok cégnek azonban még mindig nem sikerült megtalálnia a megoldást a megváltozott munkaképességű munkatársak foglalkoztatására, pedig egy megfelelő átvilágítási program révén nem is feltétlenül szükséges a létszámbővítés.

A megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élők foglalkoztatási rehabilitációja az utóbbi időben kiemelt szerepet kapott a foglalkoztatáspolitika területén, amelyet az állam különböző programokkal, kedvezményekkel is segít, annak érdekében, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása ne csak az állami felelősség vállalásban merüljön ki.

Jelenleg a megváltozott munkaképességűek számát Magyarországon csak becsléssel lehet megállapítani, az előző népszámlás adataira támaszkodva a lakosság kb. 10 százaléka él tartós betegséggel vagy fogyatékossággal, közülük is mindössze 13-15 százalékuk dolgozik. 2012. október végéig 50 ezer ember felülvizsgálata történt meg, akiknél az egészségügyi-állapot mértéke alacsonyabb, mint 60 százalék. A vizsgálaton résztvett betegek döntő többsége keringési rendszer, pszichiátriai vagy mentális, mozgásszervi és daganatos megbetegedéssel váltak megváltozott munkaképességűekké.

A jól terhelhető és könnyen beilleszthető jelölteket megtalálni még a kiválasztással foglalkozó szolgáltató cégeknek is kihívást jelent. -Megközelítőleg tízszer annyi interjúztatott jelöltből lehet egy, a pozícióra megfelelő munkatársat kiválasztani, mint egy átlagos kiválasztási folyamatban, hiszen speciális ismeretet és tudást igényel az interjúztató részéről; a szakmai pályaút, az önellátási képesség, az egészségügyi állapot, a foglalkozás egészségügyi tényezők és szakorvosi dokumentációk részletes ismerete mellett az adatvédelmi szabályokkal és nem utolsó sorban a támogatási, pályázati rendszerrel is tisztában kell lennie. - számolt be tapasztalatairól Balog Lajos, a Kelly Services Hungary Kft., rehabilitációs üzletágának vezetője. Ráadásul a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályi háttér bonyolult, hivatkozások sokaságával és értelmezési nehézségekkel, több jogágat érintve.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL