Így alakítaná át a rokkantsági ellátórendszert a MEOSZHír | 2013.10.24.

Módosítaná a rokkantsági ellátás feltételrendszerét és emelné az ellátás felső összeghatárát a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), akiket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kért fel, hogy javasoljon korrekciókat a rokkantsági ellátórendszer terén.

A MEOSZ tájékoztatása szerint a tárca arra kérte őket, tegyenek javaslatokat a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló törvény tervezett módosításához, ezért hozták nyilvánosságra több javaslatukat - közölte a szervezet kedden.

Azt közölték, hogy egyebek mellett az ellátások felső összeghatárának emelését, a jövedelemkorlát eltörlését, a szükséges biztosítási idő módosítását és a foglalkoztatás támogatására vonatkozó jogszabályok módosítását javasolták.

Módosítanák az ellátások azon feltételét, amely szerint a leszázalékolást megelőző öt éven belül három év biztosítási idő szükséges, mert a mostani szabályozás miatt ellátás nélkül maradnak olyanok, akik több tízéves munkaviszonnyal rendelkeznek, de betegség, munkanélküliség vagy épp gyermekvállalás miatt nem tudják teljesíteni ezt a feltételt.

A szövetség szerint meg kell emelni az ellátások felső összeghatárát is, azok ugyanis szerintük sok esetben rendkívül alacsonyak. Arra mutattak rá, hogy az új rokkantsági ellátások átlaga 55 ezer, a rehabilitációs ellátásoké pedig 37 ezer forint, "hiába van az érintettek mögött akár harminc év munkaviszony".

Emlékeztettek arra, hogy a két éve megszüntetett rokkantnyugdíj átlagos összege 70 ezer, a rehabilitációs járadéké pedig 73 ezer forint volt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTÁL