Idehallgass! – forradalmi mobiltelefonos alkalmazás hallássérülteknekHír | 2015.07.09.

A WHO szerint 360 millió hallássérült él a Földön. Gondjaik ellenére a fejlett világban körülbelül tíz, a fejlődő országokban pedig alig három százalékuknak van valamilyen segítsége.

Az argentínai San Miguel de Tucumán egyetemén tanulnak azok a mérnökhallgatók, akik kifejlesztettek egy olyan digitális hallókészüléket, amely lényegében egy mobiltelefonos applikáció. Ez a “uSound”: http://usound.com.ar/, amely optimalizája és az adott hallásproblémához igazítja a telefonra beérkező hangok frekvenciáját. Olyan eredményt nyújt, mint egy hallókészülék.

- Nem csak úgy vélem, meg is erősíthetem, hogy működik. Mi már alkalmazzuk a pácienseinknél. Először a uSound nélkül végeztük el a hallásvizsgálatot, majd megismételtük a tesztet az alkalmazás használatával. Bámulatos a változás – mondja Victorio Stok fülspecialista.

A telefon a szakemberek által megállapított halláskárosodáshoz viszonyítva alakítja át a környezeti hangokat. A video, a zene és a telefonhívások a páciens hallásszintjének megfelelően jelennek meg.

Julio Fernandez bluetooth kapcsolattal rendelkező fejhallgatóval használja a programot. Régen nagyon sok problémája volt amiatt, hogy rosszul hall.

- Teljesen kirekesztettem magam a társadalomból. Nem mentem a barátaimmal sehová. A társas lét mindenféle formájától féltem, mert nagyon kínosan éreztem volna magam – magyarázza a férfi.

Julio ismét szívesen találkozik másokkal. Az sem mellékes információ, hogy uSound mobilapp lényegesen olcsóbb, mint a hallókészülékek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: EURONEWS