Húsz, fogyatékkal élő embernek segítenének elhelyezkedniHír | 2012.01.30.

Idén is közel húsz, fogyatékkal élő embert szeretne elhelyezni a nyílt munkaerőpiacon a szekszárdi Kék Madár Alapítvány, amely egy évtizede segít hozzá elsősorban értelmi sérülteket a tartós munkavállaláshoz.

A szervezet 2002 óta működteti a támogatott foglalkoztatási programot, amelyet az elmúlt évben a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja támogatott – mondta Bodnár Ágnes, az alapítvány programvezetője. Az alapítvány munkatársai évente mintegy félszáz, fogyatékkal élő embert vonnak be a programba, és száz-kétszáz munkaadót keresnek fel ahhoz, hogy 15-20 embert sikerüljön elhelyezniük.

2011-ben 221 munkáltatónak közvetítettek fogyatékkal élő munkavállalót, a programba bevont 61 ember közül 21-et segítettek hozzá az elhelyezkedéshez. Idén 18 ember munkába állását szeretnék elérni – mondta a programvezető, aki szerint a cégek leggyakrabban arra hivatkozva utasítják el a megkeresést, hogy nincs szabad álláshely, illetve hogy túl nagy a lakóhely és a munkahely közötti távolság.

Tolna megyében 2011-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 811 millió forint rehabilitációs hozzájárulást fizettek be az arra kötelezett cégek a NAV-nak; a 964 500 forintos járulékot azoknak a húsznál több embert foglalkoztató társaságoknak kell fizetniük, amelyeknél a megváltozott munkaképességű dolgozók aránya nem éri el az öt százalékot. Tolnában 1233 munkáltató összesen több mint 800 ember foglalkoztatását váltotta ki a hozzájárulással.

A járulékfizetésre kötelezettek körébe tartoznak az önkormányzati intézmények is; a szekszárdi önkormányzat éves szinten 37 millió forinttal közel negyven ember foglalkoztatását váltja ki, és nyolc megváltozott munkaképességű embernek ad munkát – mondta Amreinné Gaál Klaudia, Szekszárd jegyzője, aki a foglalkoztatottak alacsonyabb számát elsősorban az intézményeknél lévő kötött létszámkerettel magyarázta. Fisher Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: a cégek általában azért döntenek a hozzájárulás megfizetése mellett, mert nem tudnak megfelelő munkakört biztosítani a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő dolgozóknak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO.HU