Esőemberkék dolgoznak a hazai áruházláncnálBest practice | 2019.04.16.

A Spar áruházlánc idén újabb autista fiatalnak biztosít munkát. Az esélyegyenlőség iránt régóta elkötelezett vállalat a fogyatékkal élőket éppen úgy segíti, mint a megváltozott munkaképességű kollégákat. Szakreferens, mentor és fórumbeszélgetés-sorozat könnyíti meg a csatlakozást a munka értékteremtő világához.

"A Spar alapítása óta kiemelt figyelmet fordít a megváltozott munkaképességű, illetve a fogyatékkal élő kollégák beilleszkedésére és hosszú távú foglalkoztatásukra, megtartásukra. Esélyegyenlőségi referenst alkalmazunk, érzékenyítő tréningeket tartunk a munkatársainknak"  – fejtette ki elöljáróban Maczelka Márk, a cég kommunikációs vezetője.

A vállalatnál jelenleg 119 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik, és tíz fogyatékkal élő, autista fiatalnak adnak munkát.

Az áruházlánc 2017-től együttműködik a tótvázsonyi Janka Tanyával, amely egy autista fiatalokkal foglalkozó nonprofit szervezet. A veszprémi Interspar munkatársai heti két-három alkalommal fogadják a fiatalokat, akik fejlesztő pedagógusaik mentori irányításával változatos feladatokat látnak el az áruházban.

A kezdeményezés közösségformáló ereje mellett lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalokat közelebb hozza a munka világához.A vállalat tavaly laptopokkal is támogatta a veszprémi fiatalokat, valamint az általuk készített díszek, használati tárgyak évek óta megvásárolhatók a Spar központjában a karácsonyi és húsvéti vásáron a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi kerámiaműhelyében dolgozó, fogyatékossággal élők alkotásai mellett.

A Janka Tanya pártfogoltjai mellett az üzletlánc további két partnerszervezetének fiataljait is segíti: az Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért és a Zala megyei Alapítvány az Autista Gyermekekért pártfogoltjai is lehetőséget kapnak a beilleszkedésre a vállalatnak köszönhetően.

A partnerség újabb állomása, hogy a zalai civil szervezettől idén január 16. óta egy autista és egy szakmai irányítóval a nagykanizsai Interspar-áruházban lát el fontos feladatokat, a szombathelyi Intersparban pedig három fővel április 1-től indult a közös munka, amelyhez a tervek szerint a jövőben többen is csatlakoznak majd.

A Spar mindezeken túl 107 szupermarketjében, illetve hipermarketjében olyan árusítóhelyeket biztosít a Szerencsejáték Zrt.-nek, ahol megváltozott munkaképességű emberek értékesítenek sorsjegyeket.


Tovább a teljes cikkre