Újabb 18 kórházban lesz egynapos sebészeti ellátásHír | 2018.01.26.

Kevesebb várakozás, gyorsabb gyógyulás – 2020-ig újabb 18 kórházban alakítanak ki egynapos sebészeti ellátást. A mintegy 8 milliárd forintos fejlesztés fő célja a várólisták lerövidítése és a hatékonyabb ellátás. Milyen betegségnél jöhet szóba az egynapos ellátás? Hogyan készüljünk az otthoni lábadozásra?

Az egynapos sebészet nagy teret nyert az utóbbi időben, hiszen egyrészt jelentősen csökkenti a betegek számára a megterhelést, másrészt hatékonyabbá teszi a rendelkezésre álló kórházi kapacitásokat.

Egy évben 350 ezer olyan eset van az országban, amely egynapos sebészeti ellátásban kezelhető. Tavaly kétszer annyi beavatkozást végeztek egynapos ellátásban, mint 2010-ben, így a várólisták is rövidülnek – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Egerben már évek óta végeznek egynapos sebészet keretében műtéteket, sok szakma hozza ide a betegeit, úgy, mint például az urológia, a fül-orr-gégészet vagy a nőgyógyászat. A szemészet majdnem minden műtétjével ide tartozik – nyilatkozta Kakuk Judit, az egri Markhot Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa.

2020-ig az egrihez hasonlóan összesen 18 kórházban alakítanak ki egynapos sebészetet.

Társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető

Jogszabály határozza meg, hogy milyen típusú beavatkozásokat lehet egynapos sebészeti formában elvégezni. Társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető az egynapos sebészet, azonban finanszírozás terén meg kell különböztetni az intézményeket, hiszen vannak önálló egynapos sebészeti intézmények, melyek lehetnek magánintézmények is, de a műtét térítésmentes.

Az egynapos ellátást a szakorvos és a beteg egyaránt javasolhatja, de a finanszírozott, tehát a társadalombiztosítás által fizetett ellátások esetében egy jogszabály szabja meg, hogy milyen beavatkozásokat lehet egynapos ellátási formában elvégezni – hívta fel a figyelmet Simon Tamás ügyvéd a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az egynapos ellátás esetén igazolni kell többek közt, hogy a beteg otthoni ellátása megfelelő lesz, valamint probléma esetén fél órán belül elérhető egy egészségügyi ellátó. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, az egynapos ellátás nem vehető igénybe – közölte.

A kardiológia területén két eljárás végezhető egynapos ellátással

A kardiológia területén viszonylag kevés eljárás végezhető el egynapos ellátásban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben általában a szakorvos dönti el, hogy az adott beteg esetében elvégezhető-e a beavatkozás egynapos formában – mondta Andréka Péter főigazgató.

A kardiológián belül két eljárást választottak ki egynaposan is elvégezhető beavatkozásként, ha ezt a két eljárást a jelenleg hatályos szakmai irányelveknek megfelelően, a legmodernebb technikával végzik, ennek a két beavatkozásnak a legkisebb az otthoni kockázata – tette hozzá.

Az egynapos jelleg miatt nem jelentek meg orvosi mulasztások, ma Magyarországon alig van orvosi mulasztással kapcsolatos eljárás olyan eset miatt, mert egynapos formában történt az ellátás – mondta Simon Tamás.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA