Egész eddig rosszul használtuk a naptejetHír | 2018.08.10.

Már el is csomagoltad a 15 faktoros napvédő krémet a nyaralásra? Unod már, hogy sose barnulsz le a 30-as, 50-es naptejtől? Pedig jó, ha tudod, az alacsony faktorszámú krémek sokszor nem nyújtanak megfelelő védelmet a nap káros sugaraival szemben.

Brit kutatók szerint hiába választunk a bőrünknek megfelelő naptejet, ha nem tudjuk jól használni. A kísérletek azt igazolják, hogy a napvédő krém csak akkor hatásos, ha 1, 3 és 2 mg/négyzetcentiméter vastagságban visszük fel a bőrünkre, miközben a legtöbb ember jóval kevesebbet használ fel, gyengítve így a hatásfokát.

„Az emberek jellemzően sokkal kevesebb védelmet kapnak ezektől a termékektől, mint gondolják” – mondja Antony Young, a kísérleti fotobiológiai tanulmány szerzője, a londoni King’s College professzora. „Például egy 20 faktoros krém 0,75 mg/cm² vastagságban már csak 4 faktorosnak felel meg.”

Nina Goad a Brit Dermatológiai Szövetségtől így összegzi az eredményeket: „Ez a kutatás rávilágít arra, miért fontos, hogy 30-as vagy annál magasabb faktorú krémet válasszunk. Elméletileg egy 15-ösnek elégnek kellene lennie, de rengeteg olyan tényező van, ami befolyásolhatja a hatását. Ajánlott fényvédő, vízálló és 30+ jelöléssel ellátott terméket vásárolnunk, hogy megóvjuk bőrünket a leégéstől és a bőrbetegség kockázatától.”

Fontos kiemelni, hogy a naptejek és olajok nem szűrik meg 100%-ban a káros sugarakat. Az SPF 30 jelölés pontosan azt jelenti, hogy a krém az UV-nek csak 1/30-ad részét engedi át. Érdekes tény, hogy amíg a 30-as és az 50-es között drámainak tűnik a különbség, valójában az 50-es alig több mint 1%-kal enged csak át kevesebb UVB-sugárzást.

Bármilyen napvédőt is használunk, érdemes 2 óránként újra bekennünk magunkat vele, valamint úszás és sportolás után is.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA