Daganatpusztítás a hő erejével – így zajlik a termoablációHír | 2018.06.21.

Az orvostudomány tele van egészen fantasztikus dolgokkal. Például olyan beavatkozásokkal, amikhez már nem kell több mint egy szúrás, és néhány perc – és nem, itt most nem a vérvételre gondolok, hanem olyan eljárásokra, amelyekkel ma már komolyabb, megterhelő műtéteket lehet helyettesíteni – például rákbetegek esetében. Ilyenek a termoablációs beavatkozások.

Négy és fél éve diagnosztizáltak áttétes mellrákkal. Ahhoz már későn, hogy meggyógyulhassak, ahhoz még időben, hogy legyen esélyem élni. Négy évvel ezelőtt történt, hogy az orvosaim úgy döntöttek, a májamban lévő áttét maradványaitól égetéssel, azaz úgynevezett mikrohullámú ablációval szabadít meg. Azóta pedig az oda nem illő dolog szenesített foltja is szépen lassan eltűnt. Mivel nagyon sokan keresnek meg ezzel a módszerrel kapcsolatban, arra gondoltam, hogy a mostani, negyedik évi kontrollvizsgálatomat a köz szolgálatába állítom, és megkérdezek az orvosomtól, dr. Deák Pál Ákostól, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának intervenciós radiológusától mindent, amire általában kíváncsiak szoktak lenni a termoablációval kapcsolatban.

Kezdjük a legelején. Mit kell tudni a termoablációs módszerről?

A beavatkozás lényege, hogy egy kezelőtű segítségével hőt közlünk az elváltozással, vagyis megsütjük vagy megfagyasztjuk a sejtjeit. Ha termoablációról beszélünk, akkor dolgozhatunk meleggel vagy hideggel. Legelterjedtebb a rádiofrekvencia és a mikrohullám, amikkel mi már több, mint 15 éve dolgozunk a klinikán. Ezek közül is a mikrohullám az, ami egyre nagyobb teret nyer. Ez egy számos előnnyel bíró beavatkozási forma, például tumoroknál nem befolyásolja sem az ereknek a hűtő hatása, ami tulajdonképpen a rádiófrekvencia esetén ellenünk dolgozik. Úgy kell elképzelni, hogy mi melegítjük a szövetet, az erek pedig elviszik a hőt, mint egy vízhűtéses motorban. Tehát, ahol ez csökkentené a hatékonyságot, ott működhet a mikrohullám helyette. A módszer nagy előnye, hogy igen gyorsan lehet vele dolgozni. A hidegnél a krioablációt vetjük be. Ez itthon nagyon friss még, csak tavaly kezdtük el alkalmazni, egyelőre csak jóindulatú emlőelváltozásoknál, de nagy terveink vannak vele.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA