Kutatások igazolják, hogy a krónikus fáradtság nem egy kitalált betegségHír | 2018.05.10.

Úgy tűnik, a krónikus fáradtság nem lelki eredetű, és még csak nem is a stressz vagy a környezeti hatások felelősek érte.

krónikus fáradtság szindróma egy rejtélyes betegség, aminek elsődleges tünete a kimerültség. A kutatások szerint csak Amerikában több mint 1 millió ember szenved ettől a kórtól, többen, mint lupus, szklerózis multiplex és rákos megbetegedésektől. Négyszer annyi nőnél jelentkeznek a jellemzően fáradtsággal, koncentrációs zavarral járó panaszok, mint a férfiaknál, és egyelőre nincs hatásos gyógymód vagy diagnosztikai eszköz a gyógyítására.

Bár korábban egyszerűen valamiféle képzeletbeli betegségnek tekintették, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy érdemes komolyan venni. A Microbiome nemrég publikált egy cikket a témában, ami rámutat arra tényre, hogy a krónikus fáradtságban szenvedőknél egy bizonyos bélbaktérium szintje jóval magasabb az egészséges emberekénél. Sőt a betegség súlyosságától függően változik is az értéke.

„Az említett baktérium azonosításával egy lépéssel közelebb kerültünk a pontos diagnózishoz és a célzott terápiához” – nyilatkozta Ian Lipkin, a Columbiai Egyetem Közegészségügyi Központjának vezető kutatója.

A kutatócsapat gondosan kiválasztott 50 beteget és 50 egészséges felnőttet kontrollcsoportnak, majd széklet- és vérmintákat vettek tőlük, amiből a baktériumtörzseket és az immunmolekulákat vizsgálták. A bélbaktériumok hét különféle fajtája annyira erősen kapcsolódott a krónikus fáradtság szindrómához, hogy pontos diagnózist lehetett megjósolni a jelenlétük alapján.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA