Óvatosan az ünnepi különlegességekkel, támadhat a karácsonyi allergiaHír | 2017.12.20.

A tünetek miatt könnyű összetéveszteni a náthával, de ha nem jár lázzal, könnyen lehet, hogy valamelyik szokatlan íz vagy illat miatt alakult ki a karácsonyi allergia.

A karácsonyi hangulatnak van egy árnyoldala is, az úgynevezett karácsonyi allergia. Akár külön-külön, de együttesen is allergiás reakciókat válthatnak ki a karácsonyi fűszerek, az illatgyertyák, a díszek, de még a fenyőfa is.

A Tényeknek nyilatkozó allergológus szerint az ünnepek azért járnak több allergiás tünettel, mert kicsit idegen környezetben vagyunk. A legtöbb allergiás ugyanis a mindennapokban már tudja, mire kell figyelnie, de karácsonykor számtalan új, potenciális allergiaforrás kerül a lakásba.

A karácsonyi allergiát gyakran összetévesztik a náthával. A tünetek hasonlóak lehetnek, de láz hiányában érdemes a karácsonyi allergiára gyanakodni. Az szokatlan ízek és illatok hatása ráadásul összeadódhat, ezért is nagyobb ilyenkor az allergia kockázata.

De nem csak az allergia jelenti ilyenkor a legnagyobb veszélyt. Sok gyerek kap egy kis alkoholt, mert a szülők úgy gondolják, jobb, ha a felügyeletük mellett próbálják ki az italt. Ám a gyerekek szervezete még nincs felkészülve az alkohol feldolgozására. Még minimális mennyiségű alkohol is mérgezéssel, életveszéllyel járhat.

Emellett a kutatások szerint a túl korai alkoholfogyasztás a gyerek egész életére hatással lehet.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA