Fordulat jöhet a magyar munkahelyekenHír | 2018.08.12.

Kevesen dolgoznak rugalmas munkaidőben, de egyre nagyobb rá az igény, és hamarosan elterjedhet Magyarországon is.

Magyarországon az alkalmazottak kevesebb mint harmada dolgozik csak rugalmas munkarendben, de várható, hogy osztrák mintára hamarosan a munkavállalói csoportok javasolják majd a munkáltatónak a munkaidő-beosztás megváltoztatását. Addig is a munka törvénykönyvéből levezetve munkahelyenként igyekeznek a számukra kedvező munkarend kialakítására - írta csütörtöki számában a Népszava az MTI szerint.

A rugalmas munkaidő-szervezést számos hazai munkahely alkalmazza sikerrel; a gyakorlat szerint a dolgozó napi munkaideje egy részében - jellemzően 10 és 15 óra között - a munkahelyén tartózkodik, a nyolc órából hiányzó délelőtti és délutáni résszel pedig szabadon, illetve a közvetlen munkatársakkal egyeztetve gazdálkodik - olvasható a napilapban. A munkaidő-nyilvántartást ugyanúgy vezetni kell, mintha kötött munkarendben dolgoznának, és heti-havi összesítésben le kell dolgozni a törvényes munkaidőt - jelezték.

Nemzetközi szinten tízből négy munkavállaló dolgozik rugalmas munkarendben, Magyarországon viszont csak tízből három - idézte a lap a Randstad Workmonitor első negyedéves felmérését. Pedig igény volna rá, különösen az úgynevezett Z generáció (az 1990-es években születettek) elvárása a kötetlenebb foglalkoztatás.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA