Biztosítási jogviszony nélkül is igényelhetnek családi otthonteremtési kedvezményt a megváltozott munkaképességű emberekHír | Törvényi változás | 2023.12.06.

Szeptembertől azok a megváltozott munkaképességű emberek is igényelhetik az új, illetve használt lakásokkal összefüggésben járó családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), akik nem rendelkeznek társadalombiztosítás szerinti biztosítási jogviszonnyal, nem folytatnak kereső tevékenységet. 

Szeptember 1-jétől módosult a kormányrendelet

Az ombudsman intézkedése nyomán az egyes családtámogatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról rendelkező 406/2023. (VIII. 30.) kormányrendelet alapján szeptember 1-jétől a megváltozott munkaképességűnek minősülő igénylők akkor is jogosultak lehetnek az új, valamint a használt lakásokkal összefüggésben járó CSOK-ra, ha nem folytatnak kereső tevékenységet, illetve nem állnak biztosítási jogviszonyban. Természetesen a CSOK egyéb feltételeivel nekik is rendelkezniük kell ahhoz, hogy a támogatás a számukra megítélhető legyen. A CSOK-ot tehát – ha az egyéb feltételek fennállnak – a megváltozott munkaképességű személy akkor is kérheti, ha adott esetben ellátásban, pl. (rokkantsági ellátás) nem részesül.


FORRÁS: 
MEOSZ