Gerincbeteg a csapatomban, avagy mindenkinek fáj valamije. Mit tegyek velük?Hír | 2017.04.13.

Vezetőként sokszor tapasztalhatjuk - főleg, ha nagyszámú csapatot irányítunk -, hogy nincs olyan munkavállalónk, akitől ne hallanánk, hogy fáj a háta, dereka, térde, válla stb. A KSH adatai alapján, Magyarországon, 2015-ben 10.000 emberből 3.246 főnek volt csont- és ízületi vagy gerinceredetű problémája. Igen, ez több mint 30%.

Ezek a számok nemcsak elgondolkodtatóak, hanem erőteljesen kongatják a vészharangot, hiszen munkáltatóként és az egészség iránt elkötelezett segítőként egyaránt fontos tenni eme elképesztő számok mielőbbi csökkentése érdekében.

Az ülőmunka sok esetben nehezíti a már kialakult gerincbetegségek rehabilitációját. Az egyik leggyakoribb kórkép a gerincsérv (discus hernia), egy olyan rendellenesség, amely összefüggésbe hozható a szervezet hidratáltságával, a mechanikai terheléssel, az izomzat nem megfelelő erősségével, s nem utolsósorban a túlsúllyal. Ezek legtöbbjére munkáltatóként is tudunk megoldásokat kínálni csapatunknak, méghozzá igen egyszerű módon.

- Tegyük lehetővé, sőt ösztönözzük munkatársainkat a hidratáltsági szintjük növelésére
- Ténylegesen mozgassuk meg kollégáinkat!

A rendszeres, jól betanított mozdulatok a gerincet átmozgatva segítik visszaadni az izomzat optimális rugalmasságát, javítják a testtartást, serkentik a vér- és nyirokkeringést, s ráadásul még energetizálnak is.

Egy könnyű, akár pár perces mozdulatsort szakszerű gyógytornász, mozgástréner tud összeállítani, amelyet a kollégák akár óránként ismételhetnek.

Kiscsoportos foglalkozásokat szervezve, alacsony költségvetéssel, akár heti rendszerességű mozgásprogramokat, office tornát is szervezhetünk munkavállalóinknak. Ezek mérhetően serkentik a mozgásszervi megbetegedések megelőzését.

Rekreációs idő

Az úszás, a szaunázás, a masszázs lehetőségeit is érdemes fontolóra venni. Ezek rendszeres beépítése életminőségünket nagyban javíthatják, valamint a gerinc- és ízületi bántalmak kialakulásának kockázatát is csökkentik.

Érdemes egy céges egészségfejlesztővel konzultálni, aki általános egészségügyi felmérést követően, személyre szabott ajánlatot nyújt cégüknek, a lehető legjobb költségvetési stratégiával segítve munkavállalóik egészségének megőrzésében, az esetleges(en kialakuló) betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult kórképek minél gyorsabb és hatákonyabb rehabilitációjában megoldást kínálva.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA