Az oktatás és az okj szóra keresnek rá a legtöbben a Google Trends-benHír | 2017.10.04.

Tükrözi-e a HR és munkaerő-piaci trendeket a Google? A válasz: igen. Érdekes, hogy toronymagasan a képzésre keresnek rá a legtöbben a HR számára kulcsfogalmak közül. Messze túlteljesíti a toborzás, kiválasztás, megtartás tematikát. Az eloszlás az egész országban nagyjából egyenletes, legtöbben az okj-re, és az okj képzés kifejezésekre keresnek rá - derült ki a HR Portal Google Trends-felméréséből.

Most akkor mi is van ezzel a fránya munkaerőhiánnyal? Az összes szakmai fórumon, konferencián az utóbbi időben központi téma a megfelelő munkaerő rendelkezésre állásának hiánya, amely már a versenyképességet veszélyezteti, és amelyet már a cégvezetők több mint 90%-a komoly problémának tart. A HR-esek pedig azon igyekeznek, hogyan alakítsanak ki minél eredményesebb toborzási stratégiát, hogyan népszerűsítsék a vállalatukat, esetleg tartsák meg és tegyék minél elkötelezettebbé már meglévő munkavállalóikat, hogy a hiánygazdaságban ne kelljen újakat keresniük. 

De tükrözi-e ezeket a HR és munkaerő-piaci trendeket a Google? Vagyis mire keresnek leginkább az emberek?

Szerencsére első keresésre a Google Trends megerősíti a várakozásainkat, vagyis az utóbbi öt évet vizsgálva például a munkaerőhiány szóra egyre többen keresnek rá, a trend 2016 tavasza óta pedig ugrásszerű növekedést mutat. A grafikon jelzőszámai 2016 május végén a korábbi értékek duplájára emelkedtek, és bár a jelentős kiugrás után némileg csökkentek, így is legalább a korábbi szint másfélszeresét mutatják. Régiók szempontjából Budapest viszi a prímet.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA