10-30%-kal csökkenthetik a cégek a táppénzes napok számátHír | 2017.04.13.

2020-ra a mentális betegségek jelentik majd a munkaképesség-csökkenés első számú okát. A krónikus distressz - azaz a káros stresszhatás - az európai dolgozók 22 százalékát érinti: ez okozza a mentális betegségeknek tulajdonítható hiányzások 50-60 százalékát - hangzott el a Vienna Life Biztosító „Egészségfejlesztés a munkahelyen” témájú, vállalati HR-szakembereknek tartott múlt keddi szemináriumán.

Mivel a vállalatok kiemelkedően hatékonyan képesek befolyásolni munkavállalóik egészségi állapotát, a munkaadóknak a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fordítaniuk a különböző egészségprogramokra, amelyek révén akár 10-30 százalékkal is csökkenthetik a táppénzes napok számát - mondta el előadásában dr. Zsolnai Gábor, a Vienna Life Biztosító vállalati értékesítési igazgatója, aki egyébként általános orvos végzettséggel rendelkezik.

„A kollégánk jógaoktató, ő majd megoldja”

A biztosító vállalati értékesítési igazgatója előadását néhány megmosolyogtató, ám sajnos gyakorta elhangzó idézettel vezette fel, amelyek a munkavállalók egészségfejlesztéséért és az ezt célzó egészségprogramok lebonyolításáért (is) felelős alkalmazottaktól származnak. Íme, a legviccesebb rossz példák:

  • „Az egészségnap egy jó vállalati buli” 
  • „Létrehoztuk a tekeklubot”
  • „Megszerveztük a céges síelést” 
  • „Voltunk már egyszer kirándulni” 
  • „A kollégánk jógaoktató, ő majd megoldja ingyen” 
  • „Az éttermünkben már kapható paleo süti”
Így épül fel egy jó vállalati egészségprogram

Zsolnai Gábor a rossz példák szemléltetése után kiemelte, hogy az egészségprogramnak az adott vállalatra és a munkavégzés körülményeire szabottnak kell lennie, ezért első lépésként fel kell állítani a munkavállalók egészség- és életmódállapotát, valamint szükségleteit leképező „szervezeti diagnózist”. 

Ezt követően fontos, hogy 
  • a vállalati egészségprogram közösségépítő legyen - és a dolgozók családját is bevonja; 
  • rendszeres legyen - számos kezdeményezés ennek hiánya miatt nem lesz sikeres; 
  • mérhető legyen - a program egyes szakaszaiban gyorstesztek, teljesítménytesztek és eszközös mérések által; 
  • jutalmazó és ösztönző legyen - például sporteszközök biztosításával a kollégák számára.

Így működik a hatékony egészségprogram

A hatékony vállalati egészségprogram három fő területre fókuszál: a mozgásra, a táplálkozásra és az egészség-szolgáltatásokra - mondta el a Vienna Life Biztosító vállalati értékesítési igazgatója. 

A mozgás esetében költséghatékonyan támogathatja a vállalat a dolgozók hozzáférését különböző sportlétesítményekhez, ahol az egyéni állapotfelmérést követően, szakedző bevonásával, egyéni és csoportos foglalkozásokon vehetnek részt a munkavállalók. 

A táplálkozással kapcsolatban az egyéni dietetikai konzultáció szerepét és a táplálkozási napló vezetését emelte ki Zsolnai Gábor, amelyek alapján kialakítható a személyes étrend, illetve akár étlapreformra, főzőtanfolyamok szervezésére, egészséges ételek kóstoltatására is lehetőség nyílik a munkahelyen.

Az egészség-szolgáltatások területén az adómentesen nyújtható csoportos, vállalati egészségbiztosítások jelentenek költséghatékony megoldást a cégek számára. Ezek részeként a biztosító többek között egészség-fejlesztő oktatást és egészségprogramokat, szakszerű betegirányítást, komplex szűrővizsgálatokat, járóbeteg-szakellátást, diagnosztikát, ambuláns- és egynapos beavatkozásokat finanszíroz a cégek számára. „Az aktív réteg egészségügyi problémáinak 90-95 százalékára megoldást nyújt a csoportos, vállalati egészségbiztosítás” - húzta alá Zsolnai Gábor. 

Így lesz még „egészségesebb” a vállalat

Zsolnai Gábor számos praktikát is felsorolt, amelyekkel a vállalatok hatékonyan támogathatják az egészségprogramokat. Ilyen a
  • gyalog vagy kerékpárral történő munkába járás támogatása,
  • sétáló meetingek bevezetése,
  • lépcsőhasználat ösztönzése,
  • tartásjavító, stresszoldó- illetve célzott gyakorlatok elsajátításának segítése, 
  • relaxációs helyiségek és szolgáltatások (például masszázs) biztosítása.